30 mei 2007

ik vlinder mee

Sinds vorige week vlinder ik mee. Iedere maand geef ik (teller 272) aan Natuurpunt door hoeveel vlinders ik in mijn tuin heb geteld. Een lijstje van de 20 meest voorkomende vlinders helpt me om de juiste vlinder door te geven. De meeste vlinders ken ik zo wel maar de zandoogjes heb ik tot op heden nooit van nabij in de gaten gehouden.

Opvallend voor de maand mei was het geringe aantal vlinders die in de tuin rondfladderden. Slechts een vijftal heb ik bespeurd. Deze "vlinderschaarste" werd ook bevestigd in de e-nieuwsbrief die bij de actie hoort. Het slechte weer zou er voor iets tussen zitten.

Maar het hoogtepunt moet ongetwijfeld nog komen. In de zomer, als de asters en de vlinderstruiken in bloei staan, verwacht ik een heleboel vlinders: gehakkelde aurelia's, landkaartjes, koninginnenpages, dagpauwogen en oranjetipjes. Het wordt dan ook mogelijk om vlinders door te geven die niet in het bovenvermeld lijstje staan. Zin om mee te doen? Het kan nog steeds.

  4 opmerkingen:

  1. Al even kleurrijke namen blijkbaar. Ik heb een insectenboek waarin ik de vlinder kan determineren, maar ik mis het geduld geloof ik.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. zo goed, zo goed! ik ben fan van u.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk! Al moet ik zeggen dat ik in ons tuintje hier in Gent dit jaar nog geen vlinder gezien heb, denk ik...

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is toch wel tekenend dat ik al die beestjes ken van vroeger, toen ik op vlinderjacht ging door de tuin (met een fototoestel, niet met een netje), maar dat ik de meeste nu al jaren niet meer gezien heb... Zandoogjes waren er in overvloed in de zomer. Net als dagpauwogen, kleine vossen, atalanta's (of admiraalsvlinder, zit graag op afgevallen pruimen en zo) en distelvlinders. Ik was altijd blij als ik een keer een aurelia of een groot koolwitje tegenkwam, want die zag ik niet zoveel...
   Brings back memories, die foto's...

   BeantwoordenVerwijderen

  Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.