12 mei 2007

Joost

De nieuwe hype op het internet is Joost. Joost is simpel gezegd peer-to-peer televisie. Wie P2P zegt, denkt meteen aan Kazaa en Skype en dat is goed gedacht wat ook Joost komt uit het brein van Niklas Zennström en Janus Friis. Onder de investeerders bevinden zich Viacom, moederbedrijf van onder andere MTV en Comedy Central, en het Amerikaanse tv-netwerk CBS. Andere investeerders zijn onder meer Sequoia Capital, Index Ventures in Engeland en Li Ka Shing Foundation.

Tot aan de zomer is Joost in bètafase. Om te kunnen kijken moet u eerst een uitnodiging van een medeJooster bemachtigen. Wereldwijd is er een enorme vraag om zo'n invitation te bemachtigen maar ze zijn zo goed als uitgeput. Maar wie een beetje internetgebruik in zijn vingers heeft en niet bang is om wat ongebruikelijke sites aan te klikken, kan nog wel zo'n Joost-downloadlinkje bemachtigen. Mij is het althans gelukt.

Het softwareprogramma beslaat zo'n 10 Mb geheugen, is in een wip geïnstalleerd en draait feilloos. Mooie layout en gebruiksvriendelijke interface. De beeldkwaliteit is stukken beter dan Youtube en consoorten maar kan uiteraard niet tippen aan een echte TV. De programmakeuze is al redelijk uitgebreid en zal in de toekomst ongetwijfeld nog een grote boost kennen. Joost is zeker niet onmisbaar -ik kom met Canvas, Eén, BBC en National Geographic ook meer dan aan mijn trekken- maar het interessante aan deze ontwikkeling is dat het niks kost, dat je zelf het programma kan kiezen waar je op dat moment zin in hebt en dat een laptop makkelijker mee te zeulen is dan een kleurenTV.

Maar vergeet niet dat televisie altijd een surrogaat zal blijven voor het echte leven!

3 opmerkingen:

 1. Het lijkt me inderdaad heel erg interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat klinkt niet verkeerd die joost,
  ik wacht rustig af wie me introducé gaat maken :-))

  groetjes
  klaproos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat werkt dus niet op mijn competuter. Te weinig RAM-geheugen. Komt dat tegen zeg. Maar ik ga niet upgraden voor iets dat op andere sites al langer beschikbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.