24 augustus 2006

toch geen twaalf

Ik had deze week al wat zitten opscheppen over het feit dat ons zonnestelsel voortaan 12 planeten zou tellen. Ik had het ergens horen vliegen. Maar het congres van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in Praag besliste daar vandaag evenwel anders over. Het congres oordeelde dat Pluto niet langer een planeet is maar een dwergplaneet. Voortaan zijn er in ons zonnestelsel nog maar acht volwaardige planeten.

Pluto is in 1930 ontdekt en werd toen een planeet genoemd. Door de ontdekking van kleine planeetachtige hemellichamen nog verder in ons zonnestelsel was de discussie of Pluto al dan niet een planeet mag genoemd worden, opnieuw op gang gekomen. Pluto is nu officieel een dwergplaneet van de familie van de Pluto-achtigen. De dwergplaneten in ons zonnestelsel zijn nu Pluto, Ceres (dat ooit al eens planeet was maar tot asteroïde werd "gedegradeerd") en het mysterieuze object UB313 (officieus Xena) dat drie jaar geleden werd gevonden.

Naast de 8 traditionele planeten, de Pluto-achtigen zijn er ook nog de kleinere hemellichamen van het zonnestelsel. Onder het begrip "kleine objecten van ons zonnestelsel" worden asteroïden, kometen en andere kleine objecten geplaatst die geen maan zijn en die rond de zon cirkelen. De eventuele 12de planeet "Charon", waarvan vorige week sprake, blijft een maan van Pluto.

Het is werkelijk ongelofelijk maar Wikipedia meldt vandaag al:
"Huidige samenstelling van zonnestelstel (sinds 24/8/2006):

1 Mercurius 2 Venus 3 Aarde 4 Mars 5 Jupiter 6 Saturnus 7 Uranus 8 Neptunus ".

1 opmerking:

  1. Heb zonet in de krant gelezen dat er in Amerika een omvangrijke Pluto-lobby is. Pluto werd namelijk ontdekt door een Amerikaan, een arme man die door hard werken en studeren uiteindelijk astronoom is kunnen worden. Dus hoog American Dream-gehalte. Die lobby wou tot elke prijs verhinderen dat Pluto geen planeet meer zou zijn. Toen een lid van de commissie zijn alternatieve planeetdefinitie wou voorlezen, werd hij de mond gesnoerd door de voorzitter. Toen nog meer critici het woord niet kregen, werd er uit de zaal geroepen: ,,Als er democratie is, luister dan naar de vragen. Laat de mensen spreken!''
    Ook dààr proberen de Amerikanen dus hun zin door te drijven. Voor één keer zijn ze er niet in gelukt...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.