15 augustus 2006

magnifieke cascades

Onze eerste camping was de driesterrenmunicipal in Champagnole. De ideale uitvalbasis om de Jura en het stukje Zwitserland boven Lac Leman uit te vlooien. De kinderen hadden er hun zwembad, er waren ruime standplaatsen en de sanitaire paviljoenen waren behoorlijk net.

De mooiste uitstap die we van hieruit ondernamen, was zonder enige twijfel de trektocht langs de 'cascades du Hérisson'. Veel mooier kan de natuur niet zijn: twee samengestroomde beekjes vormen er een serie van 31 watervallen, waaronder sommigen recht uit een sprookje zijn gestapt. Onvergetelijk, verbluffend, onwaarschijnlijk,... zo indrukwekkend schoon dat je beseft dat je iets wonderbaarlijks aan het beleven bent. Coo is plots potsierlijk.

Al in 1896 werd er een wandelroute uitgestippeld. In totaal zo'n 3,7 km (heen) avontuur. Brede wandelpaden langs een rustig kabbelende rivier worden afgewisseld met moeilijke, stijle en soms gladde klimpartijen. Enige conditie is niet overbodig. Maar de geleverde inspanning wordt meer dan beloond. Elke waterval kan je zowel van bovenuit als onderaan bewonderen, rotsblokken in de rivier nodigen je uit om je blote voeten te laten strelen door het verfrissende water en onderweg kan je genieten van de wilde bloemenpracht. Hierbij voor mezelf een primeur: een hele partij van de zeldzame witte nieswortel (veratrum album) in volle bloei!

De bekendste en mooiste watervallen zijn l'Eventail ("waaier", 65 meter) en Le Grand Saut ("de grote sprong", 60 meter). Deze laatste biedt de dappersten onder ons -Horum omnium fortissimi sunt Belgae- de mogelijkheid om via een klein paadje tegen de rots achter de waterval door te lopen. Nergens hebben we zo duidelijk de kracht van zo'n waterval in ons lijf gevoeld. Het lawaai van het neerstortende water, de stevige wind en de gegarandeerd natte kleren schrikten eerst wat af maar dit moet je gedaan hebben. Voor de kinderen een onvergetelijk en spannend avontuur.

De Saut Girard (tweedelige waterval van 35 meter) vlakbij Ilay sluit de wandeling prachtig af. Omdat er vermoedelijk in deze streek nog enkele lynxen vertoeven (ooit uitgezet door Zwitsers), heeft dit roofdier hier een standbeeld gekregen. Vlakbij is er ook een hoeve waar je ijsjes en fritten kunt kopen. Trakteer jezelf want dit heb je ook verdiend. Bedenk wel dat je het ganse traject in omgekeerde richting opnieuw dient te doen als je geen wagen klaarstaan hebt. Of doe zoals wij, wandel eenmaal vanuit Ilay tot aan de top van Le Grand Saut en voltooi het overige gedeelte vanuit het bezoekerscentrum (via Doucier).

De watervallen van Hérisson zijn voor alle wandelaars en natuurliefhebbers iets wat je moet beleefd hebben. Wie in de buurt van de Jura komt, zal het zich niet beklagen als hij hiervoor een ommetje maakt. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er -zo dichtbij huis- nog plekken zijn die even mooi zijn als deze cascades.

Saut Girard met lynx (copyright: muggenbeet)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.