20 mei 2007

jullie krijgen de primeur

Op 4 januari van dit jaar deed ik de eerste spadesteek voor onze zwemvijver. Vandaag, 20 mei, is hij af. Tijdens de 4 dagen verlengd weekend zijn we begonnen met er water in te doen. Alhoewel het allesbehalve een zwemweertje was, konden we de kinderen er niet uit houden. Een teer velletje maar als 't zoiets is dan lijken ze wel ijsberen. Gisteren zijn we dan 20 goudwindes gaan kopen. Deze visjes lijken op goudvissen maar zijn heel wat meer geschikt om in een ecologische zwemvijver los te laten. Loes en Sara dragen de zak met de visjes. Opletten geblazen dat de zak niet valt of de visjes wacht een wrede dood.
De belevenis van de dag was de 'vrijlating' van de visjes in onze vijver. Iedereen wou dit doen. Om ruzie te vermijden mocht iedereen er vijf uitzetten. Eerst de zak omgekapt in een emmer en dan, met de hand, er vijf uitgehaald -glibberig dat dit is- en dan via het ander emmertje...hopla... het grote water in. Da's wat anders dan zo'n zakje of het kuipje van in de winkel! De kleinste dochter mocht eerst.Deze morgen had ik nog enkele uren vooraleer naar een communiefeest te mogen gaan. In mijn bestaande vijver heb ik gele lis, pijlkruid en watermunt gehaald om te gebruiken bij de aanleg van de filterzone, hét hart van de zwemvijver. Ook in een zinken teil had ik nog bruikbare planten staan. Ook die verhuisden naar 'de grote plas'. Na enkele uren was de filterzone aangeplant en hopelijk doen de helofyten het werk dat ze horen te doen: het water zuiveren. Het eindresultaat is onderstaande foto en ik ben er meer dan content van. Ook de enkele bezoekers, die al langs zijn geweest, vinden het -onverwacht- mooi en geslaagd. Deze week nog het laddertje erin (eerst nog wat timmeren!), het waterdrieblad planten en de gescheurde waterlelie in een grote vijvermand in een rustig hoekje van de zwemvijver laten zakken. Maar dat zijn nog details. Hij is klaar en ik ben er niet rouwig om. Iets meer dan 4 maanden gewroet om hopelijk nog vele jaren te kunnen genieten.


De foto's worden iets groter als je er op klikt.

  15 opmerkingen:

  Goya zei

  Ik ben onder de indruk. Echt heel knap gedaan.

  Chapeau!

  kristien zei

  Prachtig werk geleverd, Ludo!!!
  Bedankt van ons allemaal!!

  Al Qeitel zei

  Indrukwekkend gezellig. En in een relatief korte tijd, geloof ik, nee?

  Alcyon zei

  Prachtig geslaagd! Hopelijk doet de filterzone het inderdaad, zodat het water geen groene soep wordt...
  Toon je af en toe nog eens een fotootje, als de plantjes groter zijn?

  buffie zei

  Amai, dat ziet er fantastisch uit! Nu wou ik dat ik ook zoveel plaats had in de tuin voor een zwemvijver!

  martine zei

  heel mooi

  Christophe zei

  iel schoon. Puik werk.

  Stijn zei

  Knap ding!

  pierre du coin zei

  Mooi gedaan! Eenmaal de planten volledig gesetteld zijn en gaan groeien en bloeien zal het helemaal de max zijn!

  Het Radiofonisch Instituut zei

  Amai, ik ben jaloers van dergeljke handigheid...

  Anoniem zei

  Knap. daar moet op gedronken worden !!
  dirk C.

  pironik zei

  heel knap. zwemmen tussen de goudwinden? die van mijn vader zijn na al die jaren al dertig centimer en ik vind dat die echt iets weghebben van haaien. die sprongen zelfs uit het water om insecten te vangen. veel plezier ermee.

  [muggenbeet] zei

  iedereen die passeert is welkom!

  xixarro zei

  Naar dit bericht heb ik uitgekeken - en het resultaat mag er zijn! Met de jaren zullen de planten het nog mooier maken en als ik dan weer een foto zie, zal de kwijl uit mijn mond lopen.

  Cursief Huigje zei

  Een schitterend resultaat. Ik ben een beetje (veel) jaloers!:))