houtlangpootmug


Een nieuwe soort voor onze tuin: de houtlangpootmug (Tanyptera atrata). Daar zijn we niet rouwig om. Ik zag het vrouwtje net op het moment dat ze in oude stukken inheemse vogelkers (Prunus padus) eitjes aan het leggen was. Het beest heeft geweldige oranje poten en die legboor lijkt -opgelet, ik ga nu overdrijven- wel op het begin van een betonpomp. De houtlangpootmug staat als algemeen geboekt maar wordt toch weinig gezien in Vlaanderen. Vorig jaar zijn er 38 exemplaren aangemeld, dit jaar nog maar 4. De statistische piek ligt duidelijk rond begin mei. Je ziet alweer dat het altijd leerrijk is om stukken hout te laten rotten in de tuin. Er gebeurt daar van alles.

Madame de houtlangpootmug heeft geweten dat het vandaag de Dag van de Arbeid is.
Ze legt ijverig haar eitjes in een houtspleet.


Reacties

Zem zei…
Wat een schitterende opname van dit wonderlijke insect!
Altijd verbaasd over de scherpe macro foto's die jij maakt! Welk toestel gebruik je ook weeral? Knap beestje trouwens - wat een kleurtje!
Groengenot zei…
Mooi beestje!
Muggenbeet zei…
@biodiversetuinier: de 'betere' gedetailleerde foto's maak ik met mijn compactcamera, dit is de Sony dsc rx100 4de editie. De eerste is in't water gevallen en daarom nieuwe aangeschaft. Duurt even eer je hem onder de knie hebt maar is evenwaardig aan heel goede DSLR. Voordeel is dat je ook manueel kunt scherpstellen en gezien vele megapixels ook kunt bijsnijden zonder kwaliteitsverlies.
fruitberg zei…
Mooie foto's, van een beestje dat ik niet kende. Dank