Pagina's

24 mei 2020

iedereen speurneus

Blijkbaar ben ik bijlange niet de enige zonderling die de beestjes in zijn tuin beter wil leren kennen. Ik lees en hoor over nieuwe initiatieven die mensen ertoe willen aanzetten om te beginnen speuren in de eigen tuin. De biodiversiteit is er groter dan je denkt, tenminste als je de natuur ook een eerlijke kans geeft. Mijn tuinlab en Homesafari zijn 2 van die initiatieven. Interne Keuken van zaterdag (Radio 1) had het er nog over. Iedereen speurneus?

foto 1

Ook ik ontdekte weer nieuwe dingen. De vondsten van vandaag zijn:

1. pinksterbloemlangsprietmot op vingerhoedskruid
2. grote klokjesbij in Campanula persicifolia
3. zesvlekkige groefbij kruipend in Codonopsis clematidea

foto 2 - vier stuks, eentje  per klokje van dezelfde plant.

foto 3 - terwijl ik het binnenste aan het fotograferen ben, komt het bijtje een bezoek brengen.

Om de beesten nog wat meer te verwennen, plantte ik gisteren niet enkel bovenstaande Codonopsis maar ook nog enkele planten geel duizendblad ('Paprika') en een jonge bijenboom (Tetradium daniellii). Deze laatste moet tegelijk de nieuwe zithoek van de dames gefilterd licht geven in plaats van een gloeiende zon. Tot 14.00 uur zorgen de beuken hiervoor, daarna komen enkele te hete uren. Tenslotte: de nieuwe groep rode rozen 'Bijenweelde' die ik via Natuurpunt aanschafte, is in bloei gekomen. De kleur valt 100% mee. Het stuifmeel ligt open en bloot te grabbel.

Roos 'Bijenweelde' - 9 stuks







6 opmerkingen:

  1. Ik dacht dat je die Tetradium al eens eerder had geprobeerd? Ik hoop dat je er deze keer meer succes mee hebt. Het is een fantastische boom.
    Weer een paar leuke waarnemingen (vooral die pinkesterbloemlangsprietmot, die kende ik zelfs niet)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag vandaag nog een keer een geelbandlangsprietmot. Je zou zo van verlangen naar een potje Scrabble...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @fruitberg: dat klopt, ik heb ooit eens een heel jonge Tetradium meegekregen (20 cm) op de plantenruildag van de imkervereniging, maar deze rotte weg. De nieuwe is al een boompje van 3 of 4 jaar oud en kostte me 15 euro. Een herkansing dus.... met maximum score voor zowel nectar als stuifmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @annetanne: ja, die gasten die die namen bedenken en goedkeuren moeten hun toch ook een breuk lachen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt me vast en zeker aangestoken met al je mooie insectenfoto's: ik ben ook al gespitst op het vliegend en kruipend gedierte in de tuin.
    Maar het op naam brengen, ja, dat is toch een kunst apart!
    Ik leer wél bij hier op je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Zem: bij het op naam brengen sta je er niet alleen voor. gebruik bv. waarnemingen.nl waar je je foto's kan uploaden. Deze gratis site houdt al je waarnemingen bij en geeft diverse statistieken. Zeer de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.