roomvleklieveheersbeestjes


5 of 6 mm groot zijn deze roomvleklieveheersbeestjes. Ik vond een koppeltje in copula, al parend in verstaanbaar Nederlands. Deze soort heeft 14 stippen waarvan er 4 paar in een rij geordend zijn langs de 'middellijn'. De kleur is heel apart, noch rood, noch geel maar iets tussenin dat als 'wijnrood' wordt omschreven. Het is dankzij deze kleur dat ik vermoedde dat het een nieuwe soort voor ons tuin zou kunnen zijn. Dat bleek te kloppen. Op het menu staan luizen en vlooien. Grappig vind ik altijd dat zelfs de kleinste beestjes, zoals deze speldenkopjes, qua paargedrag toch van wanten weten. Voor hen de normaalste zaak, voor ons een microchirurgische ingreep.


Bij 'het ter perse gaan' kwam nog een nieuwe soort aanvliegen, met name de Zuidelijke schildwants (links). De kaneelglasvleugelwants (rechts) vond ik ook terug, deze keer op een wat gemakkelijkere locatie dan gisteren om hem te fotograferen. De Zuidelijke schildwants is te herkennen aan zijn witte vlek op het schild en de geel-oranje antennes waarvan enkele segmenten zwart zijn.Reacties

fruitberg zei…
Mooie waarnemingen , kaneelvleugelwants kende ik zelf niet.
Menck zei…
Een roomvleklieveheersbeestje: ik had er nog nooit van gehoord laat staan er eentje gezien. Opmerkelijke waarneming, wat mij betreft.
Bijzondere beestjes, nu het warmer in de wereld wordt komen er steeds meer leuke beestjes hierheen.
Gr Jan(Wilde een Tuin)
Wat is dat hier de laatste dagen? De ene nieuwe soort na de andere! Je bent op dreef ;-)
Bart zei…
Wat een toeval, ik heb dit lieveheersbeestje ook op een dag na ontdekt in onze tuin. Toch zalig hé, die dagelijkse ontdekkingen...
De wereld van de wantsen is zeker de moeite om verder te exploreren, hier heb ook een mooie gespot, de rode halsbandwants.
Nog veel waanrneemplezier, Ludo!
Muggenbeet zei…
De nieuwe waarnemingen, ja hoe komt het? Normaal zit ik nu op school, tegenwoordig is er meer tijd. Misschien leer je met de jaren ook beter kijken, zeker naar de heel kleine dingen. De rode halsbandwants is ook een mooie maar ook zo'n kleintje. Al wat ik niet (her)ken, fotografeer ik en en zoek uit wat het is.