11 mei 2020

de normale fopblaaskop (zeldzaam)


De vondst van de dag is zonder enige twijfel deze normale fopblaaskop. Bij waarnemingen.be werd er de voorbije 12 maanden  in heel onze provincie slechts eentje ingegeven, de deze. Hij staat dan ook als zeldzaam beschreven. Vergis je niet, dit insect is een zweefvlieg en geen wesp. Maar hij is wel één van de allerbeste wespnabootsers. Ik vond hem op een stuk natuursteen van de veldkapel, lekker opgewarmd door de zon. De wind is momenteel verschrikkelijk koud en zo'n warme zuidgerichte plek moet de fopblaasklop erg geapprecieerd hebben.

Ook van vandaag is dit klein koolwitje. Zoals je weet, alles behalve zeldzaam. Toch wil ik even tonen hoe bijster slim zo'n vlinder is als het op camouflage aankomt. Hij zit op een bloem van een bloemkornoelje ('China Girl') met precies dezelfde teint als zijn eigen vleugels. Zelfs de hoek van de vleugelpunt benadert deze van de Cornus. Geloof me, in een struik met zo'n 200 bloemen moet je al heel goed kijken om het koolwitje te vinden.

klein koolwitje in bloemkornoelje


2 opmerkingen:

  1. Knappe waarneming, die fopblaaskop. De soortenverscheidenheid is toch gewoon geweldig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzonder, om dit insect in je tuin te spotten.
    Die naam alleen al!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.