7 mei 2020

knoopkruidschildwants en kardinaalsmutsstippelmot


Je hebt niet meteen dyslexie moest je enige moeite hebben om de titel van dit stukje vlot te kunnen lezen. Het klinkt allemaal ingewikkelder dan het is. Hak elk woord in tweeën en het wordt al een stuk eenvoudiger. Een knoopkruid-schildwants en een kardinaalsmuts-stippelmot. Het is eigenlijk de evidentie zelf.

Wat het tegenwoordig met die wantsen is, ik weet het niet. Alsof er iemand daarboven een doos met nieuwe beesten heeft omgekapt want er dook weer een nieuwe soort op. Op het eerste zicht een bessenschildwants maar dan toch iets anders. De gelige 'kraag' is een duidelijk verschil. 

Niks bijzonders en zeker niet nieuw -want een jaarlijks verschijnsel- zijn de spinsels en rupsen op de foto hieronder.


Zowat alle kardinaalsmutsen zijn bevolkt met deze rupsjes van de kardinaalsmutsstippelmot. Sommigen struiken komen recht uit een spookfilmdecor want er staat geen enkel groen blad meer op. Je ziet enkel nog 'spinnenwebben', van boven tot onder. Wat ik ertegen doe? Niks. Fraai is het niet maar ook hier geldt: geen vlinders zonder rupsen en zonder rupsen geen eten voor de jonge vogels. Het hoort bij de kringloop van het leven en voor de struiken is het slechts een tijdelijke kaalheid. Binnenkort komen er nieuwe bladeren aan en lijkt er niks gebeurd te zijn.


De gewone kardinaalsmuts (Euonymous europaeus) is de waardplant van de kardinaalsmutsstippelmot en daar kan je niet naast kijken.

Update foto: als de struik kaal gevreten is, kruipen de rupsen in een treintje langs een spindraad naar de grond. Dat is echt mooi om te zien.3 opmerkingen:

  1. Wow, jouw struik is al mooi ‘ingespind’! Ik dacht er dit jaar ook eens een blogje over te schrijven maar er zitten er nog bijna geen in, raar...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat een kardinaalsmuts naast onze oprit. Het gebeurde al dat medereizigers op de pendeltrein naar Brussel me raar aankeken. Niet vreemd met een reeks stippelmot rupsen op je kraag 🙄

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch geweldig hoe zo'n plant dat jaar na jaar kan overleven zonder problemen. De boodschap is eigenlijk: planten kunnen echt wel tegen een stootje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.