21 mei 2020

grijze ribbelboktor

Eén van de dochters droeg een kever op haar arm en wilde deze via Obsidentify op naam brengen. Het lukte haar niet om het insect scherp te fotograferen dus hielp ik een handje. Haar app zat er evenwel grondig naast maar mijn laptop wist me de correcte naam te geven: de grijze ribbelboktor. Een pracht van een beest en een nieuwe soort voor onze tuin.


"In Nederland zeer zeldzaam" maar de Vlaamse statistieken zien er heel anders uit. Ze wijzen erop dat dit beestje profiteert van de opwarming van de aarde en de verdroging. Dode bomen en losse schorsen zijn zijn biotoop. Die vind je in Vlaanderen tegenwoordig met de duizenden. Ook in de eigen tuin komt deze kever niets tekort want al de gerooide dennen (Pinus strobus) bleven hier liggen en mogen langzaamaan wegrotten en dit tot groot plezier van heel veel beesten. Ook de grote bonte specht zie ik er regelmatig hakken.


Wat een schatje!



1 opmerking:

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.