2 mei 2020

geblokte glasvleugelwants en kaneelglasvleugelwants

De glasvleugelwants op onrijpe zaaddoos van stinkende gouwe.

Het blijven topdagen voor de beestenspotter in mij. Vandaag vond ik een nieuwe wantsensoort voor onze tuin, met name de geblokte glasvleugelwants. Ik had eerst geen idee dat het een wants was, dat zag ik pas als ik de foto op mijn fototoestel vergrootte. Een rood kevertje, tot zover de info die mijn blote oog kon definiëren. Nog geen 8 millimeter groot.  Eens op het computerscherm zijn de kenmerken wel vrij goed te zien: de zwart-witte randen, de rode kleur, de vliezige/doorzichtige vleugels. In Engeland schrijft men dat deze wants geassocieerd wordt met sint-janskruid, in Nederland denkt men dan weer aan het robertskruid.

In ieder geval, de wantsen die je nu vindt, zijn overwinteraars. In de nazomer treft men de nieuwe exemplaren aan. Op hetzelfde moment vond ik ook nog een grote fopwesp. Heel af en toe krijg ik hem hier in de smiezen.

de grote fopwesp

... en jawel, een geluk komt nooit alleen. Seconden later vond ik een paartje 'vuurwantsen' -dacht ik- maar het zijn kaneelglasvleugelwantsen. Wie graag een quiz organiseert om de deelnemers eens te treiteren, heeft hier alvast 3 mogelijke beeldvragen voorgeschoteld gekregen.

kaneelglasvleugelwantsen in actie



4 opmerkingen:

  1. En ik zou op elke vraag gebuisd zijn ...
    Ik leer hier wat bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow! Zo tof al die beestjes! Ik leer hier ook wat bij, boeiend ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige insecten!
    Zo leerzaam, ook voor ons, dat je deze beestjes op naam wist te brengen na ze zo perfect te hebben gefotografeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie foto's van mooie diertjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.