Hallgrímskirkja

Foto: Sara Rutten

Als men mij de hoogtepunten van 2019 zou vragen, denk ik dat ik uitkom bij de allereerste verschijning van de kleine ijsvogelvlinder en de keizersmantel in onze tuin. De kleine parelmoervlinder en het bruin blauwtje verschenen ook - op 22 juli om precies te zijn - maar zij lieten zich eerder al eens zien. De grootste zeldzaamheid was ongetwijfeld de wekenlange aanwezigheid van een paar Sphex funerarius op de wilde marjolein.

Voor de huisgenoten, meer bepaald die van ons en de 4 kinderen,  zijn dat allemaal zaken die vallen onder de noemer 'tof voor u'. Zij hebben een resem andere hoogtepunten waaronder ongetwijfeld hun zelf uitgedokterde trip naar IJsland. Met een gehuurde Toyota-jeep trokken ze het hele eiland rond en vergaapten ze zich aan al dat overweldigend natuurschoon. Ik heb de foto's gezien en het zal heel zeker de moeite waard geweest zijn.

Foto: Sara Rutten - standbeeld Leif Eriksson.

Ik gaf ze de kleine tip mee om zeker de Hallgrimskirkja in Reykjavik niet te vergeten... en zo geschiedde. Deze kerk is het hoogste kerkgebouw van IJsland en werd ontworpen door architect Samuélsson. Net zoals Gaudi zijn Sagrada Familia slechts heel prematuur heeft kunnen begeleiden, heeft ook Samuélsson nooit zijn voltooide kerk gezien. De Hallgrimskirkja was klaar in 1986... toen was de architect reeds 36 jaar dood. Wie IJsland bezocht, ziet meteen waar de architect zijn inspiratie vond: de indrukwekkende basaltzuilen. Je kan er ook een vulkaanuitbarsting of geiser in zien.

Voor de zoon was er een wel heel apart hoogtepunt in IJsland. Hij was vroeger erg into schaken, in het bijzonder de prestaties en fratsen van Bobby Fischer.

Het IJslandse parlement heeft Fischer in 2005 de IJslandse nationaliteit gegeven. Op 64-jarige leeftijd overleed Fischer in het ziekenhuis van Reykjavik en werd hij begraven in het kleine kerkje van Laugardælir.

Jo bezocht het graf van zijn held en ook het museum, daar in de buurt, werd niet vergeten.

Reacties

Bart zei…
Ik kan ze geen ongelijk geven. Samen met mijn vrouwtje hebben we in 2017 ook een zelf een Ijslandtoer in mekaar gebokst en dat was echt genieten. Waarbij vooral de stilte, de natuurpracht en de weidsheid van het landschap zijn bijgebleven. Fijne kerstdagen voor jou en je familie, Ludo.
Muggenbeet zei…
Dank je wel Bart en ook de beste wensen voor jou en de familie.