28 december 2019

kleine knotswesp

Zodra het bijtje het bamboestokje verlaat, dringt de kleine knotswesp binnen.

Deze waarneming van de "kleine knotswesp" dateert van 26 juni 2019 maar de determinatie werd nog niet zo lang geleden bevestigd door iemand van waarnemingen.be. Zonder volledige zekerheid wil ik niks op het internet zwieren vandaar. Ik trof op een hete dag een vijftal aan in ons bijenhotel waar metselbijen op dat moment eitjes aan het leggen waren.

De kleine knotswesp parasiteert o.m. op tronkenbij. Door het indringen van de bamboestokjes door de kleine knotswespen zijn de ingangen en hun lijven besmeurd met geel stuifmeel. Stuifmeel dat bedoeld was voor de larven van de bijtjes. Tronkenbijen durven zelf ook wel stuifmeel stelen uit het nest van soortgenoten. Men verwacht dat het voorkomen van kleine knotswespen zal toenemen omdat meer en meer natuurliefhebbers bijenhotels bouwen.

kleine knotswesp op bijenhotel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.