19 december 2019

de eerste toverhazelaars


De eerste bloeiende toverhazelaars geven present. Dit jaar zijn het een roodbloemende Hamamelis (een rondslingerend exemplaar op de kwekerij zonder etiket) en de paarsrode Hamamelis vernalis 'Amethyst' die de spits afbijten. Deze laatste heb ik nog niet zo lang. Ik kocht hem voor de uitzonderlijk mooie herfstverkleuring van de bladeren. De bloemen zijn eerder onopvallend en zitten grotendeels verscholen onder het bruine blad. Voor het eerst heb ik ook zaden geoogst - van 'Westerstede' en 'Arnhem' - en op een veilige plek in de grond gestoken. Of dit lukt, moet nog blijken maar alle bekende tuinvariëteiten, de vele Hamamelis x intermedia, zagen op deze manier het levenslicht. Met deze bloei van de toverhazelaars is de cirkel weer helemaal rond en begint het nieuwe tuinseizoen.

Hamamelis vernalis 'Amethyst'

Andere heesters die hier momenteel in bloei staan zijn de geurende Viburnum bodnantense 'Dawn', de winterjasmijn, de aardbeiboom en de Chimonanthus praecox (winterzoet). Maar ook het roosje 'Mini Love' kent een herbloei en hier en daar staat zelfs de judaspenning nog in de bloemen. Ook de neuzen van de paasbloemen (narcis) en de boshyacinthen duwden zich reeds door de grond.

Voor de liefhebber: fotoverslag Hamamelisfeesten Kalmthout 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.