schijnridderzwam


Geplukt exemplaar toont duidelijke trechtervorm

In de dikke strooisellaag van het gekapt dennenbos vond ik vandaag enkele groepen gekrulde en trechtervormige paddenstoelen. 't Is bijna nieuwjaar en dan doet dat toch vreemd aan om nieuwe paddenstoelen te vinden. Enig gezwam is mij niet vreemd maar het determineren van zwammen is voor mij nog steeds onzeker terrein. 

Verschijningsvorm in onze tuin

Tegenwoordig zijn er apps en webstekken die afbeeldingen automatisch op naam brengen en tegelijk de graad van zekerheid meegeven. De onderste foto e.a. groepsfoto's leverden onzekere resultaten op. Na het plukken van één paddenstoel en het uploaden van de detailfoto (zie boven) gaf waarnemingen.be 90% zekerheid: de roodbruine schijnridderzwam (vroeger trechterzwam). Wat leesvoer daaromtrent bevestigt dat de vruchtlichamen van deze zwam in de winter terug te vinden zijn.  Moest een kenner ter zake de determinatie kunnen bevestigen, zou me dat plezier doen. 


Reacties

oldCoekie zei…
"Enig gezwam is mij niet vreemd maar het determineren van zwammen is voor mij nog steeds onzeker terrein. " : dat is maar schijn.
Muggenbeet zei…
@oldcoekie: ik vind het heel moeilijk. Je denkt dat je iets gevonden hebt en dan blijken daar ineens een tiental varianten van te bestaan met allemaal andere namen. Die beeldherkenningen zetten je meestal wel op de goede weg.
Marthy zei…
Prachtige foto! Met wat voor app doe je dat determineren?
Muggenbeet zei…
@Marthy: Obsidentify gebruikt mijn dochter. Ik laad de foto's op bij waarnemingen.be en dan komt er meteen een 'voorspelling'.