5 juli 2013

bezoek aan Casteels Rozen

Ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de vrouw die jullie kennen als 'die van ons', had ik gisteren een uitstap gearrangeerd naar Lier en rozenkwekerij Casteels in Putte. Eigenbelang was hieraan niet vreemd want Lier had ik nog nooit eerder bezocht en ook mijn zoektocht naar de Australische wilde roos, de Rosa foetida 'Bicolor', had voorlopig nog niks opgeleverd. Wie weet vond ik ze wel in Putte? Ik denk dat veel mannen op deze manier hun verjaardagscadeau uitkiezen: altijd meegenomen dat je er zelf evenveel plezier aan beleefd dan de jarige.

 'Mini Love', een enkelvoudige bodembedekker die uitgroeit tot een klimmer

Casteels Rozen heeft zo'n 1000 variëteiten in de collectie zitten. De kans dat die Australische botanische roos daar te vinden was, was allicht groter dan dat ik ze op de wekelijkse markt zou tegenkomen. Een eerste zoektocht op de 10.000 m² verkoopsruimte leverde geen resultaat op. Wel een aantal Rosa foetida 'Persiana', een volledig gele variëteit, maar geen oranje/koperkleurig-gele 'Bicolor'. Een blik in de catalogus bevestigde het: geen 'Bicolor' in het assortiment. Doeme toch. Hierdoor aan de praat geraakt met Andre, de sympathieke zaakvoerder. Misschien, zei hij, staat er nog eentje daar achter in de hoek. Gelukkig had ik de jarige bij mij want zij vond de naald in de hooiberg: de R. foetida 'Bicolor' die we in Hex zo mooi zagen bloemen.

meer dan 1000 variëteiten

Heel tevreden was ik, uiteraard. Dhr. Casteels vertelde dat deze roos slechts een paar weken bloemt en dat hierdoor de verkoopstijd erg smal is. Ik legde uit dat we in onze tuin toch het liefst botanische rozen aanplanten en dat als mensen een bepaalde roos in gedachte hebben, ze precies deze roos ook willen vinden.  Ook Hex kwam tersprake. Andre Casteels deed hierop zijn visie op tuinen uit de doeken: er zijn 2 soorten tuinen, zei hij, die van de architecten en die van de mensen. Hiermee bedoelde hij dat mensen rozen kiezen "met een verhaal" en dat tuinarchitecten te vaak op zekerheid spelen en een vast vertrouwd gamma hebben. Zo raar vond hij het dus niet dat wij precies die 'Bicolor' zochten.

 op zoek naar enkele geschikte rozen voor onze ecologische tuin

Andre toonde ons nog een geval apart. Iets wat op dat moment enkel in de serre stond. "Wij kennen de rozen nog onvoldoende, neem deze 'Mini Love'. Hij wordt verkocht als een van de beste bodembedekkende rozen en heb je hem gezien in mijn eigen tuin? Hij klimt en bloeit met honderden bloemen." Deze schitterende kleinbloemige roos was ons inderdaad opgevallen, net als zijn eigen creatie 'Drie Koningen', waardoor dat bescheiden plantje van de serre (bovenste foto) snel op onze winkelkar belandde. 

 een eigen creatie van Casteels: Rosa 'Drie Koningen' (2007)

Behalve de 'Mini Love' en de R. Foetida koos ik ook nog de gele Rosa 'Roland Garros' en de oranje klimmer 'Bridge of Sighs' of de Brug der Zuchten. Stuur me vandaag naar Casteels en het kan best zijn dat ik heel andere rozen bijheb. De keuze is zo uitgebreid dat plantenliefhebbers het risico lopen om meer te kopen dan hun tuin plaats biedt. Gelukkig ben ik zelf nogal goed doordrongen van de schaarste aan vrije grond in onze tuin. Ik doe er soms even lang over om een plekje te vinden dan om de plant in de grond te steken.

André liet ons nog zijn zaaibakken zien waarvan hij hoopt dat er mooie nieuwe variëteiten in ontstaan. Wat hij ook doet, is deugdelijke creaties van andere mensen proberen op de markt te krijgen. In dat geval blijft de naamgeving van de roos het voorrecht van de kruiser of zaaier.  Naast enkele kegels kunstmestkorrels -'ik weet dat ik dit eigenlijk niet met jullie moet meegeven' - kregen we ook nog een flyer mee van zijn komende Rozenhappening of Fêtes des roses. Deze happening gaat door op 24 en 25 augustus op de kwekerij in Putte.

Handgeschreven bordje voor wie Andre Casteels zoekt.

Op de website van Rozen Casteels las ik eerder volgende tip:
"Een bezoek aan het knusse stadje Lier (op 8 km) – (ga langs de Sint Gummarus kerk, Grote markt, Zimmer plein en begijnhof ) is een prima afsluiter voor een boeiende, aangename dag." En zo geschiedde. Met vier rozen in de koffer van de auto reden we door naar Lier. Daar waar de Kleine en Grote Nete samenvloeien. De stad met haar belfort en begijnhof op de Unesco-werelderfgoedlijst. De glasramen en de Zimmertoren.

Zo vlakbij en er toch nooit eerder geweest.


3 opmerkingen:

  1. Altijd leuk om bij een kweker met passie langs te gaan.Maar het risico is dan inderdaad dat ge met meer naar huis gaat dan initieel gepland...

    Trouwen, Uw vrouw al 50? Zoudt ge haar niet geven...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn zoveel verschillende rozen dat het inderdaad moeilijk kiezen is.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.