13 mei 2005

Deng neemt Nijntje in dienst.

"Het satirische maandblad Deng, dat het konijn Nijntje met een bloedneus en een lijntje cocaïne op de cover had gezet, moet alle resterende exemplaren van het gewraakte aprilnummer uit de winkelrekken halen. Ook het publiciteitsmateriaal waarop een verslaafd Nijntje prijkt en de afbeeldingen op de website van het blad moeten verwijderd worden. Als Deng dat niet binnen de 72 uur na de betekening van de beschikking doet, moet het maandblad een dwangsom van 200 euro betalen per inbreuk, besliste de kortgedingrechter in Antwerpen donderdag. " (uit Belang van Limburg)

Om voor altijd de advocaten van Dick Bruna van zich af te schudden, heeft Deng -nooit om een stunt verlegen- vandaag Nijntje in eigenste persoon aangeworven om de covers van het satirisch blad te ontwerpen. Nijntje is inderdaad het geesteskind van Dick maar hoe zit het juridisch als Nijntje zelf de kleurtjes ter hand neemt? Kan Dick het copyright dan ook nog claimen? En is Nijntje Nijntje nog als één oor flappert? Ook als je het beest dan Zwijntje noemt? Is het dan een copie of een parodie?

Me dunkt dat de kortgedingrechter met zijn vonnis een hoopje keutels heeft bijeengekakt. Als lachen al niet meer mag?! Of is Nijntje 's avonds na het vonnissen het exclusief kameraadje van de rechter? En moeten die linkse lelijke mannen van Deng van zijn wortel-vriendje afblijven?

'Zwijntje' aan het werk.

Geen opmerkingen: