29 december 2019

schijnridderzwam


Geplukt exemplaar toont duidelijke trechtervorm

In de dikke strooisellaag van het gekapt dennenbos vond ik vandaag enkele groepen gekrulde en trechtervormige paddenstoelen. 't Is bijna nieuwjaar en dan doet dat toch vreemd aan om nieuwe paddenstoelen te vinden. Enig gezwam is mij niet vreemd maar het determineren van zwammen is voor mij nog steeds onzeker terrein. 

Verschijningsvorm in onze tuin

Tegenwoordig zijn er apps en webstekken die afbeeldingen automatisch op naam brengen en tegelijk de graad van zekerheid meegeven. De onderste foto e.a. groepsfoto's leverden onzekere resultaten op. Na het plukken van één paddenstoel en het uploaden van de detailfoto (zie boven) gaf waarnemingen.be 90% zekerheid: de roodbruine schijnridderzwam (vroeger trechterzwam). Wat leesvoer daaromtrent bevestigt dat de vruchtlichamen van deze zwam in de winter terug te vinden zijn.  Moest een kenner ter zake de determinatie kunnen bevestigen, zou me dat plezier doen. 


4 opmerkingen:

  1. "Enig gezwam is mij niet vreemd maar het determineren van zwammen is voor mij nog steeds onzeker terrein. " : dat is maar schijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @oldcoekie: ik vind het heel moeilijk. Je denkt dat je iets gevonden hebt en dan blijken daar ineens een tiental varianten van te bestaan met allemaal andere namen. Die beeldherkenningen zetten je meestal wel op de goede weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto! Met wat voor app doe je dat determineren?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Marthy: Obsidentify gebruikt mijn dochter. Ik laad de foto's op bij waarnemingen.be en dan komt er meteen een 'voorspelling'.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.