24 juni 2015

de geitenbaard

de geitenbaardbloemen (bij valavond) hebben wat weg van vuurwerkstokjes

Nog één van die planten waarover ik alleen maar heel euforisch kan zijn, is de geitenbaard. Hij wordt hier ongeveer 2 meter hoog, lokt heel veel insecten en combineert met zijn honderden smalle witte bloemaren prima met de lichtpaarse Veronicastrum die er naast staat. De Aruncus dioicus (zie foto) is veruit de mooiste, zeker voor een wildere tuin. Er bestaan ook laagblijvende geitenbaarden zoals de Aruncus aethusifolius. Bijzonder is dat de geitenbaard tweehuizig is wat betekent dat een plant ofwel mannelijk (met witte bloemen) ofwel vrouwelijk (met geelwitte bloemen) is. De geitenbaard wil het liefst van al halfschaduw met een vochtige grond.

6 opmerkingen:

 1. Na twee jaar geen of één bloemaar te hebben geproduceerd ziet mijn geitenbaard er eindelijk uit zoals het hoort en zoals je hierboven beschrijft. Ik vind het een prachtige plant en ik geniet dagelijks van zijn royale enthousiaste pluimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na 4 jaar voldoet de geitenbaard eindelijk aan mijn verwachting. De Veronicastrum staat in de nabijheid van een berk (50m verder) en toont nu ook haar majestatische schoonheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar werd Aruncus dioicus hier geplant, maar geen bloei. Ik keek dus ook wel vol verwachting uit naar wat het zou worden... En kijk, dit jaar een wolk van wit, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier doet hij het ook goed. Erg mooieplant, en inderdaad een echte insectenlokker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook één van mijn favorieten. Spijtig genoeg is hij hier al uitgebloeid .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh leuke tip. Ik ben zeker fan van planten die veel insecten aantrekken én die er nog eens heel mooi uitzien!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.