6 december 2013

voorlopig alleen

Met zijn allen - en dat zijn dan de huismussen, de botvinken en de mezen inbegrepen - zit het gevogelte rond de deur toch al aan zo'n 8 kilogram zaden dat naar binnen werd gespeeld. Een volle buis per dag zo ongeveer.

De koolmezen, pimpelmezen en zwarte mezen hebben dit jaar gezelschap gekregen van kuifmezen die ook geregeld een graantje komen meepikken. Zoals gehoopt is de keep ook weer present. Sinds de eerste winterprik hangt er een mannetje rond het huis. Ik zie hem vanuit het keukenraam geduldig zijn beurt aan de silo afwachten.

Voorlopig is hij nog alleen maar als de winter echt intreedt, zal er een hele bende volgen. Ook de sijzen, die opdringerige kleine gele acrobaten, zijn echt iets om naar uit te kijken. Dé max evenwel zou zijn als ook de appelvink terugkomt. Dat was een geschenk uit de hemel. De mooiste vogel die ooit op ons geleeg landde.9 opmerkingen:

 1. Ha! daar zijn ze. Benieuwd tot zaterdagmorgen of er bij mij ook zullen geland zijn. De voeder silo's zijn 's avonds in ieder geval steeds sterk geminderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij Bart van de eigenwijze tuin, zitten er sinds eind november ook al. Andere jaren zie ik ze als 't heel hard gevrozen heeft of gesneeuwd heeft. 't Is ook maar eentje, mss eentje die blijven plakken is???

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nice...
  Misschien hebt ge het al in een ander postje gezegd, maar zegt nog nekeer hoe je die foto's maakt?
  Ik ben namelijk serieus aan het twijfelen om een superzoom-compacttoestel te kopen (om niet te hoeven sleuren met kanonnen van lenzen), aangezien daar tegenwoordig dingen van bestaan met een vergroting van 20x tot 40X en zo...
  Hebt gij een reflexcamera, of maakt ge die foto's met een super- of ultrazoomtoestel?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie nu pas dat je ook terug aan 't bloggen bent dus snel je linkje weer toegevoegd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Alcyon,
  Deze foto is genomen met een Canon powershot SX210, tegenwoordig vervangen door de 270 en 280. De SX 260 is thans heel goedkoop en zoomt 20 x in terwijl de mijne 14 x inzoomt. Deze foto is genomen zo'n 1 meter vanaf het keukenraam om zo weinig mogelijk reflectie te hebben en op maximale grootte. Buiten zou mooier zijn maar dan zien de vogels mij staan en blijven ze weg. Zelf ben ik thans achter een reflexcamera aan 't zoeken voor landschappen maar ben wel tevreden over die Canons. Sony heeft precies wel erg goede en verfijnde toestellen bvb A77.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Merci... Ik was inderdaad die canons aan het overwegen, naast een sony wx300.
  Tegenwoordig zijn er trouwens spiegelloze camera's (systeemcamera's) met een grotere sensor dan de compacts, maar net als de reflexen met verwisselbare lenzen. Door het ontbreken van een spiegel zijn ze bovendien compacter.
  (Wat betreft dat bloggen: toch maar sporadisch hoor...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kepen heb ik nog niet gezien. Hier enorm veel koolmezen dit jaar, en de boomklevers zijn ook niet weg te slaan van de voedselsilo's

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De eerste zak van 15 kg zonnebloempitten is zo goed als op! Kepen heb ik hier nog nooit gezien, maar vandaag zat er ineens een sperwer in de tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geen kepen in onze tuin maar wel veel vinken, mezen, merels, duiven en af en toe een roodborst en zelfs een winterkoninkje. Deze morgen zag ik op de voederplank tot mijn verbazing echter twee spreeuwen. Dat zal ik waarschijnlijk niet veel mee maken.
  @Alcyon: Canons zijn goed maar persoonlijk zou ik eerder de Panasonic Lumix DMC-FZ200 aanraden. Geen overdreven zoom (24x) maar wel een diafragma van F2.8 in het gehele bereik. Dat zorgt voor korte sluitertijden bij het zomen en dus ook minder onscherpe foto's bij beweging. Vogels blijven nu eenmaal niet stil zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.