15 december 2013

bladpootwants

een heel bijzondere wants .... en 'exoot'

Op de noordergevel van mijn ouderlijk huis zag ik zonet een speciale wants. Eentje dat ik nooit eerder spotte, al ben ik er in mijn leven toch al heel wat tegengekomen. Op mijn werk bijvoorbeeld komen ze gedurig uit het vals plafond gekropen. Ik probeer ze dan buiten te krijgen terwijl mijn collega ze liever dood mept.

Maar deze is een specialletje: de bliksem in het midden, tijdstip van verschijning en vooral de verdikte achterpoten. Er lijkt een klein blad aan te kleven. Een determinatie met behulp van het internet deed me uitkomen bij een "bladpootwants",  wat precies het kenmerk beschrijft dat me het meeste opviel.

Bij mijn invoering op waarnemingen.be stond de soort in het rood vermeld. Dit betekent dat het een exoot is, een beest dat hier van nature niet voorkomt. De eerste melding in Vlaanderen dateert van 2007. In 2011 werd de bladpootwants al op 70 plekken gedetermineerd. Om de opmars van deze exoot op te volgen, vraagt Natuurpunt om alle zekere waarnemingen van deze soort te melden.


15 opmerkingen:

 1. Je moet dus niet naar Afrika om exotische dieren te spotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. of naar Mexico waar deze wantsen vandaan komen... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En, wat doe je met zo'n beestje? Melden en daarna vernietigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voorwaar een bijzondere waarneming! En ja, wat doe je na observatie met zo'n exoot?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laten zitten eh vrienden, moet zijn plan maar trekken. De aardappel komt ook van over de oceaan. Ik ben nogal mild ivm exotisme. Afmaken is nogal drastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'T is in ieder geval een bijzondere verschijning, maar jij hebt dus echt altijd uw foto-toestel op zak of wa ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijna altijd,dat is het voordeel van een kleine compact. Zit meestal in mijn jas. Toen ik de wants ook aan mijn vader wou laten zien, was hij al weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met het opwarmende klimaat in onze streken zullen wel meer exoten zien, die hier voorheen niet thuishoorden.
  Maar dit is wel een héél bijzonder insect om zo maar te spotten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sjiek beest ja, en ze kunnen zich bijzonder snel verplaatsen. In augustus had ik een exemplaar in Geel centrum om 14u24 en 19 minuten later nl om 14u43 zat datzelfde beestje al in Klein-Vorst, ruim 10 km verder ! Zat bij vertrek in Geel op de zijkant van mijn wagen en bij aankomst thuis nog steeds!
  zie http://waarnemingen.be/waarneming/view/78239606
  en
  http://waarnemingen.be/waarneming/view/78239614
  grts, Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Koen: grapjas :) De vraag werd hier gesteld 'wat te doen bij waarneming?' Hoe zie jij dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tsja, wat te doen. Ik heb die vraag ook eens voorgelegd aan mijn collega Wim Veraghtert.
  Blijft altijd een moeilijke vraag bij exoten waarvan je op dit moment nog niet weet of ze ook problemen gaan opleveren. Het is wel duidelijk dat de soort sterk in opmars is. Ik zag mijn eerste in september 2012 aan de rand van Averbode Bos en Heide, en dit najaar zag ik er in een 'veranda' in Eindhout zelfs al 4 tegelijk.
  Doodkloppen mag maar is wellicht een druppel op de hete plaat. Afblijven mag dus ook (en dat ligt mij veel beter, ik zie me ze inderdaad ook niet direct gaan doodslaan). Het is een sapzuigende soort aan naaldbomen; of die hier echt schadelijk gaat zijn, is de vraag. Voorlopig zijn er (nog) geen problemen in Europa vastgesteld.
  De geschiedens leert wel dat je best tijdig ingrijpt. Deze vraag stelt zich ook vaak voor Aziatisch lieveheersbeestje, dat is écht schadelijk. Maar ik vrees dat het op dat vlak al kwart na twaalf is....
  groetjes,
  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En wat doen je dan met Aziatische lieveheersbeestjes? Sla je die wel dood? Of toch maar niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dat ligt me eerlijk gezegd niet zo, en ik zou me eens moeten vergissen van soort ;-)
  en 't is toch vechten tegen de bierkaai...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo er zat gister op 14 02 2019 1 in mn wc mn buurman heeft hem verwijderd dat was in Roodeschool ( prov Groningen) Het was Bladpootswants

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ze zitten tegenwoordig overal, duidelijk een succesvolle invasie.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.