21 december 2013

nieuw fototoestel

Echt weken aan een stuk ben ik op diverse gespecialiseerde websites op zoek gegaan naar een beter fototoestel dan mijn huidige compactcamera van Canon. Uiteindelijk, na tientallen reviews annex kostprijzen gedissecteerd te hebben, bleven 3 toestellen op mijn wenslijst staan.

Bij de grote toestellen: de Nikon D7000 met 18-105 mm VR lens, zo robuust als een tank;
Bij de systeemcamera's: de Olympus PEN E-PM2 in de rode uitvoering en waarbij de scherpstelling geschiedt door een tikje op het touchscreen;
Bij de compactcamera's: de Sony RX100, mondiaal aangeduid als het allerbeste toestel op de markt (tegenwoordig opgevolgd door de RX100 II).

Alhoewel de Olympus ei zo na besteld was en de gezinsleden opgelucht waren dat ik hiermee de knoop had doorgehakt, stond ik op een morgend op en kocht ik me de Sony RX100. Dit toestel sluit het dichtst aan bij mijn persoonlijk fototrek-profiel: ik zie iets moois - ik haal de kodak uit de zak van mijn jas - ik neem een foto - ik steek het toestel terug in de zak van mijn jas - ik wandel verder. Geen gesleur met tassen of rugzakken, geen geschroef met lenzen en filters en geen betrachting om de penis van een overvliegende zeearend op een A3 af te drukken. MIAMARE-fotografie, als ik mijn ding zelf een naam mag geven: met minimale apparatuur proberen een maximaal resultaat te verkrijgen.

Wat heeft me overtuigd om voor dit toestel te gaan? Kort samengevat:

- ik vind het een mooi toestel, dat telt ook mee;
- een beeldsensor van 1 inch met 20,2 megapixels waarmee SLR-prestaties bereikt kunnen worden;
- de mogelijkheid om manueel scherp te stellen, iets wat ik op mijn autofocussende Powershot erg miste en vaak vervloekte;
- een compacte en stevige aluminium behuizing met flits (bij de Olympus moet de flits erop geklikt worden);
- naast JPG kan dit toestel ook in RAW beelden schieten, een terrein dat ik wel wil verkennen;
- HDR aan boord waarbij het toestel zelf meerdere foto's neemt en op mekaar legt;
- binnenskamers (bij weinig licht) kan ik nu zonder flits (en dus zonder witte vlekken in 't gezicht of op glazen en vensters) mensen fotograferen en tenslotte zou ik nu ook 's nachts (in de stad, sterrenhemel, vuurwerk, ...) goede foto's moeten kunnen nemen.

juist uit de doos

Ik ben momenteel alles nog aan het uitzoeken en de mogelijkheden lijken oneindig. Voorlopig begin ik met het fotograferen op de automatische modi (er zijn er 2 aan boord) en gaandeweg kan ik mijn kunde verfijnen. Het zal zijn tijd vragen. Bij de eerstkomende uitstappen zal de Canon daarom nog als extra toestel in mijn zakken zitten. De bedoeling is uiteindelijk wel dat de kinderen het toestel overnemen en er zich mee amuseren. Fotografie is bovenal een mooie en gezonde hobby.


12 opmerkingen:

 1. Nieuw speelgoed is altijd plezant hé! Ongelooflijk wat zo'n klein dingetje tegenwoordig al allemaal kan. Amuseer je ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wens je er veel plezier mee.
  Ik ben zelf niet zo thuis in die klasse van de compactcamera's.
  Maar dpreview (volgens mij nog steeds de meest betrouwbare review-site, geeft het toestel een zéér goede beoordeling, het zal in ieder geval een serieuze verbetering zijn ten opzichte van je huidige powershot (vooruitgang heet zoiets).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne, kleine camera lijkt me dit. Ben erg benieuwd naar de resultaten!
  En dan ben ik ook benieuwd of de foto's op de blog éven goed verschijnen als bij jou op de PC (al bewerkt en verkleind wel te verstaan). Je schijnt bepaalde instellingen bij Blogger even te moeten nalopen. Heb ik ook gedaan, maar niet altijd ben ik tevreden over scherpte enzo bij Blogger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij blogger - en dus ook op deze blog - wordt de kwaliteit van de foto's beter als je de foto, door er op te klikken, opent. 20 megapixels daar ben je op het computerscherm niets mee, wel als je de foto's afdrukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp je keuze voor een compactcamera, maar tegelijk vind ik het toestel wel erg prijzig. Voor een fractie meer heb je namelijk een spiegelreflex én twee lenzen: de CANON EOS 600D 18 Mp Full HD + EF-S 18-55 mm III + EF 75-300 mm III.

  Ik wens je alvast heel veel fotografeerplezier. En hopelijk mogen je lezers weer volop proeven van je fotovruchten in 2014.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prijsverschil is toch nog zo'n 200 euro, bovendien is op reis gaan met de compact zoveel eenvoudiger dan met een spiegelreflex en 2 lenzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klopt. Wat het reizen en trippen betreft - alsook de snelle shoots - ben je stukken meer op je gemak met een compact.

  Maarre... 200 euro verschil?

  Bij Mediamarkt kost een Sony RX100 529 euro en een Canon Eos 600D 599 euro.
  Enfin, dit geheel terzijde, vaneigens. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de mijne voor 402 euro gekocht, beetje rondkijken op internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zonet ook nog een statief gekocht, iets wat ik nog nooit gehad heb. Kan ik gemakkelijker zelf bij op de foto gaan staan, al zal ik die beelden je besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik snap de keuze van Ludo nochtans wel, beeldkwaliteit van dat toestel gaat voor 80% van de gevallen vergelijkbaar zijn, en 't is en blijft een pak handiger dan een reflex.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aha, we zijn benieuwd naar je ervaringen, Ludo. Wij gebruiken wel nog altijd onze Powershot SX110 dus we kunnen - zoals altijd - alleen maar bijleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Veel plezier met je aanwinst. Een klein compact is al enkele jaren een volwaardig toestel met heel veel mogelijkheden. Het is zijn prijs zeker waard (al kost het model dat je kocht toch beduidend minder dan de RX1 van Sony maar dat is eerder buitencategorie). Zelf zou ik niet zo rap voor dat model kiezen. Tot een paar maanden geleden had ik een Powershot S95 en ik vond, behalve de afmetingen, vooral de ingebouwde grijsfilter fantastisch. Mocht ik een nieuw compact toestel kopen, dan is dat één van de vereisten. Een elektronische viewfinder zou ook bij mogen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.