7 december 2013

Facebook en tajine


De Muggenbeet-pagina op facebook bestaat al een tijdje niet meer, zelf blijf ik in eigen naam nog wel actief. 161 vrienden heb ik daar en de respons - van het klikken op 'vind ik leuk' t/m met zorg geconstrueerde zinnen - is daar behoorlijk. 40 tot 50 reacties bij familiefoto's en een tiental bij natuurfoto's, dat is op mijn blog zelden gezien. Het plaatsen van foto's met bijhorende duiding is er ook zo eenvoudig. Het leent zich perfect voor kort nieuws zoals een bezoek aan de geschenkenbeurs en de aankoop van een tajine bijvoorbeeld. Meer moet dat niet zijn. Als ik het bericht op 'openbaar' zet, kan zelfs iedereen dit bericht lezen en de afbeeldingen minutieus bekijken.

Dit brengt me bij een nieuw gegeven voor bloggers: hoe langer hoe meer internetgebruikers surfen op het net met een smartphone. Ik zie dat bij mijn kinderen en hun vriendenkring. Een tablet is er af en toe ook nog bij. Ik heb het even samen met hen uitgetest: een blog lezen of een foto duchtig bekijken dat zit er met zo'n multifunctionele telefoon niet in. Vluchtig en oppervlakkig, dat is de nieuwe realiteit. Je mag al blij zijn dat je blog in vogelvlucht bekeken wordt. 15 seconden is een eeuwigheid. Multifunctioneel of smart betekent ook dat er met dat ding op batterijen honderd en één dingen kunnen gedaan worden, blitsere en plezantere dingen dan een blog lezen.

Bloggers moeten het blijkbaar vooral hebben van mensen die nog achter een PC of laptop verzeild geraken. Bureelwerkers die op hun werk de mogelijkheid hebben om eens te komen piepen (tot de baas binnenkomt) of thuiswerkers zoals ik, die in alle rust hun favoriete sites kunnen volgen. Of andere bloggers die weten dat een bezoekje of een reactie meestal wel een tegenbezoekje opbrengt of studenten die snel je foto's komen downloaden voor hun schoolwerkje. Een mercietje ... daar moet je niet op rekenen.Het is zoals het is. Alles evolueert. Maar een mens, zeker een naïeveling zoals ik die veel te veel tijd investeert in zijn blog (dixit de huisgenoten, à propos: Blogger meldt dat dit mijn 2500ste bericht is), moet daar toch eens bij stilstaan. Bloggen in tijden van smartphones,  is dat niet iets zoals in een grot wonen en rondlopen met een mammoetvacht?

- Wat de tajine betreft: het is een model dat in een niet-voorverwarmde oven moet worden geplaatst op maximaal 150°C. Hij kan niet op een vuur of fornuis worden gezet. De 'vaatwasbestendige' tajine kostte me 28 euro en komt uit Noord Viëtnam. -


Mijn (zelfgekozen) fairtrade-kerstcadeau.
Over de experimenten ermee later meer.

10 opmerkingen:

 1. Ik kom nog altijd graag langs in jouw grot, er valt dikwijls iets interessants te lezen.
  Misschien moet ik toch eens een facebook account overwegen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom hier vaak langs maar plaats zelden een reactie.
  Bij deze dan toch even: want ik lees je blogjes wel degelijk van begin tot eind :-)
  Blogjes lezen als een boek (of op z'n minst een goed tijdschrift). Facebook is wat dat betreft toch vluchtiger...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik probeer dagelijks eens naar je blog te gaan om te lezen, maar ik reageer weinig omdat ik liever in stilte geniet van je blog.
  Al die face-book toestanden en smart phones gebruik ik toch niet.
  Liever een gewone gsm.
  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een blog verhoudt zich tot Facebook of Twitter zoals een BMW tot een Lada: het eerste staat voor lang en intens genot, het tweede voor korte, vluchtige ritjes.
  Ik weet alvast wat kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een mooi exemplaar!
  Daar ga je veel plezier mee beleven én natuurlijk heerlijke gerechten mee op tafel toveren. Mijn tajine heb ik al heel wat jaren, eigenlijk van voor de periode dat ze plots zo populair werden. Ondertussen raakte ze een beetje uit het oog, hoog tijd dus om ze weer eens uit de kast te halen, het water komt me al in de mond nu ik aan de heerlijke geuren en smaken denk ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, het geeft wel te denken; je conclusies over blogbezoek in relatie tot de snellere media.
  Niet behorend tot de jonge, snelle generatie bekijk ik mijn favoriete blogs - daar hoor je dus bij - het liefst met het lekker brede scherm van de pc.
  Zelf bloggen vind ik tot nu leuk. Ik heb wel een - nauwelijks of niet gebruikt- Zem account op facebook. Ik heb geen zin in méér tijdsinvestering op het gebied van de sociale media.
  Ach, ik zie wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer, na 15 seconden was ik nog niet tot het einde van je bericht geraakt. Nu zal ik wel nooit weten hoe het zit met die tajine ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien wordt ik oud maar geef mij toch maar die goeie oude tijd.
  Heb tot nog toe geweigerd een facebook account aan te maken en als we jou kunnen overtuigen om verder te gaan met je blog, zal dit hopelijk nog niet nodig zijn.
  ps als je recepten nodig hebt voor je tajin dan laat je't maar weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Recepten zijn welkom maar denk eraan dat mijn tajine niet op een vuur mag maar in een oven moet.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.