10 juni 2013

Hex

Het voorbije weekend bezochten we voor het eerst het Kasteel van Hex in Heks. Twee weekends per jaar wordt dit kasteel voor het publiek opengesteld door de de familie d'Ursel, de huidige eigenaar van het domein. In het kader van "Hex 20 jaar" werd er een heel programma uitgewerkt maar, je kent me, ik verkoos om het domein en de plantenbeurs op eigen ritme en naar de goesting van het moment te verkennen.

een blik op het Engelse landschapspark van Hex

Het kasteel van Hex bevindt zich in Heks, een deelgemeente van het Haspengouwse Heers. De natuurlijke glooiingen geven aan het landschapspark, de formele tuin en de moestuin een extra estethische dimensie. Zeker voor de moestuin was de heuvel waarop het kasteel omstreeks 1770 gebouwd werd, een uitdaging. Men koos ervoor om aan de zuidkant een groot terras aan te leggen en de resterende heuvel met een hoge bakstenen keermuur vast te houden. 

Vanop deze keermuur heb je vanachter de sierlijke balustrade een impressionant overzicht over de moestuin. De pastorie, de kerk en het gemeentehuis van Heks lijken van hieraf bijzonder kleintjes en onderdanig wat voor de bewoners van een kasteel altijd lekker meegenomen is. 

de bakstenen keermuur met balustrade

Deze metershoge zuidermuur is de ideale biotoop voor druiven en andere leifruit. Hier en daar groeien rode valerianen, muurleeuwebek en groepen gele helmbloemen. De balustrade is sierlijk aangekleed met rozen, nog steeds het florale uithangbord van het Kasteel van Hex. Wanneer je de trappen afgedaald bent en door de moestuin flaneert kan je alleen maar bewondering opbrengen voor de ploeg tuinierders die dit kunstwerk voor mekaar gekregen hebben.

Hex is gekend voor de mooie verzameling rozen

Dit moet één van de mooiste (en misschien ook één van de grootste) moestuinen van het land zijn. Alhoewel de tuin formeel uitgetekend is, ziet alles er toch bijzonder ongedwongen en natuurlijk uit. Ecologische tuinierders herkennen meteen hun aanpak: er wordt gecomposteerd, de bijen en andere klein grut worden gestimuleerd hun bevruchtend en opruimend werk te doen, wilde bloemen werden ingezaaid en mulch, schors en stro bedekken de bodem. Fruit, groenten en tuinkruiden worden op een speelse manier gemengd wat voor een kleurrijk en oogstrelend geheel zorgt. Ik kon er uren rondwandelen terwijl ik zelf geen moestuin heb. Dat zegt toch veel. Het blauwe, uit de toon vallend zwembad dat zich eveneens op dit terras bevindt, bedekken we graag met de mantel der liefde. Ook een graaf mag zijn vertier en verkoeling hebben.

Wim Lybaert en Laurence Machiels gaven er op dat moment een rondleiding.
De graaf en de hoofdtuinman  (met kaki pet) waren er ook bij.

Ik heb van ons bezoek een fotoreeks gemaakt (30 foto's). De meeste foto's nam ik in deze schitterende moestuin. Ik kan iedereen aanraden om er zelf eens naar toe te gaan. De volgende kans is op 14 en 15 september 2013 en dit vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur. Het aanvangsuur moet je heel strikt lezen: wij waren er al om 9.00 uur, stonden als allereerste op de autoparking maar mochten er pas om 10.00 uur binnen. 

bieslook in bloei

Tijdens de opendeurweekends, ginds het "Festival of rare plants, roses and kitchen gardens" geheten, is er ook een plantenbeurs in de platanendreef. Het was er nooit echt druk wat je de gelegenheid geeft om alles rustig  te bekijken. Ik zag er heel wat bijzondere vaste planten en bloeiende struiken maar de prijzen waren dat ook. Ik heb dan ook niets gekocht, wat zeer uitzonderlijk is. Maar de herinnering aan Hex is heel positief. Je kan er gemakkelijk een halve dag vertoeven zonder je een moment te vervelen. Ik durf zelfs te stellen dat het Kasteel van Hex voor tuinliefhebbers een verplicht nummer is. Ideaal te combineren met een wandeling door Haspengouw. Geniet intussen ook van de vele gekke dorpsnamen. Wij zijn wat tegengekomen!


9 opmerkingen:

 1. Wij zijn er ook al geweest en is inderdaad zeer de moeite. Ook de plantenbeurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En is het al goed gekomen tussen jou en Laurence ;-) Schitterend die moestuin, staat op het to visit lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @natuurlijkrijk: je gaat er echt je ding vinden. De moestuin lag er gisteren schitterend bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er zelf nog nooit geraakt. Misschien deze herfst eens tijd vrij maken (nu ik weet dat het verplicht is ;-)).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog even zeggen dat die eerste foto er als een schilderij uitziet, en dat die moestuin aan de keermuur er absoluut geweldig uitziet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtig domein. Er staan tal van rozen van mijn schoonvader (die rozenveredelaar is).
  De lichtjes hellende moestuin tegen de muur is effectief een streling voor het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @menck: zijn er bekende rozen bij? Moet heel interessant zijn om zo'n schoonvader te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh wat een mooie beschrijving van Hex! Ieder jaar wil ik er heen maar nog nooit geweest! Nu is mijn nieuwsgierigheid heel erg geprikkeld :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.