28 juni 2013

allemaal beestjes

Een geslaagde vorm van mimicry (zich voordoen als een ander beest): de wespenboktor die relatief veilig door het leven kan gaan dankzij zijn gelijkenis op een wesp. Hier kruipt hij op het blad van een Cephalaria gigantea.

wespenbok

Camouflage heeft als doel onopgemerkt te blijven. Vandaar dat je heel goed moet loeren om het beest op deze ontluikende kogeldistel te ontdekken. Pas op de laptop zag ik dat er op de bloem een insect zat. En wat voor iets raars! Het is de nimf van een sprinkhaan: de struiksprinkhaan. Nog een aantal keren vervellen en de volwassen sprinkhaan is klaar.

nimf van struiksprinkhaan

Met de kleuren van de Belgische tricolore viel deze kleine hommel meteen op in de blauwe Geranium: de weidehommel. Een kleintje maar ook een schoontje. De meeste hommels die ik hier zie zijn akkerhommels maar af en toe verschijnen er ook andere soorten. Sinds ik een goede determinatiekaart heb gedownload, lukt het juist benoemen al wat vlotter. 

een weidehommel

Heel veel leven in de krentenboompjes. Papa merel werkt zich al dagen uit de naad om zijn kroost vol te proppen met de rijpende vruchten ervan. Wanneer we op het terras een bordje met de overschot van spirelli plaatsen, wijzigt hij het menu. Later merk ik het drietal op in de kersenbomen. De weinige rode kersen worden door de papa geplukt en in de mond gestopt van zijn immer hongerige twee jongen. Helaas krijgen deze de kersen niet doorgeslikt zoals ze met de krenten geleerd hebben. De kunst om de dikke kersen beetje bij beetje op te eten, zit nog niet in de snavel. Mama merel is nergens te bespeuren. Wellicht zit zij al op een nieuw nest te broeden waardoor de papa er nu alleen voor staat. Hij doet dat goed.

spirelli krijgt de voorkeur op krenten



9 opmerkingen:

  1. hoow@huismettuin28 juni, 2013 09:31

    Die sprinkhaanfoto is echt cool en de merel schattig.
    Mijn plattelandsmerel hier is vreselijk schuw, bij de de minste beweging achter het raam is hij er al vandoor.

    Als die determinatietabel vrij te downloaden is, zijn wij ook wel geïnteresseerd. ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank zij je foto op facebook gisteren gezien dat hier ook weidehommels zitten.
    In onze krentenboom is nog niet veel beweging te bespeuren, wegens krenten nog niet rijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://bijenteelt.files.wordpress.com/2012/03/hommels-a-4.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, er zijn nogal wat insekten, die er belang bij hebben op een wesp te lijken.
    Maar de foto van dat bleekgroene sprinkhaannimfje mag er ook zijn!
    Bedankt voor de link naar de hommel-determinatiekaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De foto van de weidehommel is bijzonder geslaagd.
    De krentenboom is ook te onzent een waar restaurant momenteel. De klimop tegen de gevels is dan weer je reinste kraamkliniek. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die hommel zag ik hier gisteren ook, dacht toen bij mezelf, moet ik eens uitzoeken welke dat is, maar dat is dus niet meer nodig.
    Mooie waarnemingen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. EN die determinatiekaart is ook opgeslagen hier. Er zitten hier erg veel verschillende hommelsoorten, nu kan ik ze eindelijk determineren (steenhommel en aardhommel zie ik her vaak en ken ik, maar de andere niet, daar gaat nu veranedring inkomen)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. op dezelfde site vind je ook een determinatiekaart van wilde bijen: http://bijenteelt.files.wordpress.com/2012/03/wilde-bijen-kaart1.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  9. heej, merci voor de linkjes. ik ga eens aan de slag met al die hommeltjes die hier rondzwerven.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.