Binnenin de bloemen gebeurt er van alles
Als de wilde roosjes bloemen dan gonst het van de bijen en de hommels in de tuin. Ook voor andere insecten zoals de spinnen en allerlei kevers zijn dit feestdagen. Ik probeer van kortbij te leren wat al die beesten nu precies in de bloemen uitrichten en in hoeverre zij bijdragen tot de bevruchting. Vaak neem ik van het schouwspel foto's zodat ik hierop met mijn aftandse laptop kan inzoomen. Zo zie ik dingen die voor het blote oog te snel gaan of ... zo ontdek ik dat het beest me goed liggen heeft.
Zo fotografeerde ik een wesp in een klaproos omdat ik die kleuren wel bijzonder vond. De wesp heeft net dezelfde kleuren als de stamper met meeldraden en tegen dat fel rood steekt ze goed af. Wie weet is dat beest wat bijziend en dacht het eens lekker van bil te kunnen gaan?
Toen ik de foto aandachtig bekeek, besefte ik pas dat die 'wesp' me goed liggen had. Die kleuren en die antennes hebben bij mij instinctief het beeld van een wesp opgeroepen terwijl het om een zweefvlieg gaat. De typische smalle taille van de wesp ontbreekt en de ogen zijn veel te breed. Welke vlieg is er zo slim om mij, mimicrygewijs, om de tuin te leiden? Dat wil ik weten. Via het internet en mijn 'dierengids' - ik moet me dringend een goede insectengids aanschaffen! - was de determinatie snel beklonken.
Fopwesp. Dat gevleugeld beest heeft zijn naam echt niet gestolen.
Je bent niet de enige die gefopt is, M. Zandeik passeert net: 'Das een mooie foto van een klaproos met wesp!'.... Maar over die mooie foto was hij wel juist.
BeantwoordenVerwijderenLeuke foto van een leuke zweefvlieg. Dat opzoeken welke soort na het foto plegen is altijd een plezier.
BeantwoordenVerwijderenMooie foto. maar in de snelheid van het voorbijgaan zie ik deze zweefvliegen ook nog altijd aan voor een wesp. En dat zal ook wel de bedoeling zijn van het diertje..
BeantwoordenVerwijderen