4 juni 2013

akelige scalpen

 Openvouwende IJslandse papaver

Net op de tweede dag van het opentuinenweekend opende zich nog een aantal bloemen met interessante kleuren: de rode wilde klaproos, de witte boerenjasmijn, verschillende tinten blauw bij Geraniums en het prachtige geel bij de enigste Ijslandse papaver die in onze tuin groeit. 's Morgens was de bloemknop nog gesloten en tegen de middag was de bloem helemaal opengevouwen. Op enkele uren tijd kon ik de verschillende fasen van het ontluiken volgen. Op een bepaald moment (zie foto boven) leek het alsof er drie scalpen (hoofdhuiden) met kort haar op op de kroonbladen lagen. In detail best griezelig.

Je zou er ook die typische zwarte schimmel van de Rhododendron in kunnen herkennen maar ik hou wel van wat lugubere fantasie. In feite zijn die drie 'scalpen' de kelkbladen van de papaver waarin de bloem in het begin opgesloten zit. Wanneer de gekleurde kroonbladen zich openvouwen wordt het omhulsel (de kelkbladen) opengeduwd en afgestoten. Heel even ligt dit omhulsel op de bloem maar uiteindelijk belandt ze op de grond.

Ons gele papavertje dat zo'n 3 bloemen bevat heeft meteen mijn hart veroverd. Die gele tint wil ik de komende jaren wel op meer plaatsen in onze tuin. Ik probeer van deze Papaver nudicaule zaad te nemen en het in de herfst uit de losse pols uit te strooien. We zien dan wel wat het geeft. De wit en geel gekleurde Ijslandse papavertjes blijken redelijk kleurvast te zijn. In ons klimaat worden deze papavertjes - in wezen kortlevende vaste planten - als tweejarigen beschouwd.

Moest er iemand onder de lezers wat ervaring hebben met dit bloempje had ik graag geweten of ze zich goed instandhoudt of niet. Alvast bedankt.

(Update: Facebookers kunnen via deze link een foto-album met 16 foto's van het opentuinenweekend openen.)


2 opmerkingen:

bart zei

Ze zien er inderdaad wat eigenaardig uit, die 'scalpen'. Grappig :-)

Anoniem zei

Ik herken er eerder drie zweren in :-). Maar 't ziet er minder fris uit dan de bloem zelf.