3 juni 2013

heerlijk opentuinenweekend

Detail uit het "éénjarigen-buffet"

Met 400 bezoekers mag ik wel stellen dat het opentuinenweekend een groot succes was. We hadden dan ook het weer mee: er viel geen druppel regen en op zaterdagvoormiddag na, was het best aangenaam warm. De zon deed zelfs zondag nog een aantal planten openkomen, alsof ze mij persoonlijk een plezier wou doen. Dankzij de overvloedige regen van de afgelopen weken, zag de tuin er opvallend groen en mals uit. Begin juni kan alles er al uitgedroogd en triestig bijliggen maar tijdens het voorbije weekend was onze ecologische siertuin in topvorm. Dat ontging ook de meeste bezoekers niet. De reacties waren bijzonder lovend.

dankzij de regen lag de tuin er fris en mals bij

Zelfs de buren vertelden me dat ze helemaal niet verwacht hadden dat onze tuin er zo uitzag. Velen wensten me proficiat en namen woorden in de mond die me deden blozen. Weinigen konden geloven dat alle bomen en struiken door onszelf nog aangeplant werden. Ik zag ze ook verbaasd kijken wanneer ik vertelde dat onze tuin een arbeidsarme tuin is omdat de natuur het werk van me heeft overgenomen. 

Compost, mulchen, afgevallen bladeren niet oprapen, gazonoppervlakte beperken, juiste plantenkeuze, ... en dit alles om de tuin tenslotte te kunnen gebruiken waarvoor hij dient: rusten en genieten. Dat klonk bij velen als muziek in de oren en hier en daar hoorde ik 'wij moeten het thuis helemaal anders aanpakken' of  'we zijn toch echt fout bezig'. Anderen inspireren, daar gaat het op zo'n VELT-opentuinenweekend ook om. Het kan perfect zonder vergif en zonder maniakaal gewied en gehark. Uit het vele foto-getrek en de interessante vragen die me gesteld werden, leid ik af dat heel wat tuinliefhebbers met een pak nieuwe ideeën huiswaarts zijn getrokken. Dat doet me plezier.

populair bij de tuinbezoekers: de akeleiruit

Omdat de natuur toch zo'n drie weken achterstand heeft, bloeiden er deze keer heel wat andere bloemen en struiken dan de vorige twee keren dat we meededen. De vrees dat er nauwelijks kleur en geur zouden zijn was ongegrond. De paarse wilde rhododendron en oranje azalea's fleurden de tuin op. De blauwe regen was nog voor de helft, toch nog zo'n 10 lopende meter, in goede conditie en de akeleiruiten en blauwe lissen brachten knappe paarse en blauwe accenten. De klaprozen openden zich op zondag voormiddag en dat geldt ook voor de boerenjasmijnen en sommige variëteiten van Geranium. Wat wel jammer was, waren de nog afwezige waterlelies, de Knautia macedonica, de clematissen en de kleinbloemige klimrozen. Maar je kan niet alles hebben. 't Was mooi zo.

het "éénjarigen-buffet" dat ik creëerde op de schuifaf

Ik sta er op, na dit succesvol weekend, om een aantal mensen te bedanken:

- Vooreerst de vele bezoekers die afzakten naar Tessenderlo. Familieleden, Facebookvrienden, blogvolgers, vrienden, Veltenaars, collega's .... zonder jullie was het maar zielig natuurlijk;
- Mijn vrouw, schoonzus en kinderen die instonden voor de catering en dat prima deden. Honderden koffies, glazen wijn, bier (Bink bloesem) of fruitsappen werden gratis geschonken en op de achtergrond deden ze er de afwas nog bij;
- de Jos, die voor VELT 2 dagen lang de infostand bemande, alle informatie gaf waar om verzocht werd en verschillende nieuwe leden maakte;
- Fruitberg en Eddy Ceyssens die voor mij planten bijhadden (veel te goed zijn die twee);
- Mijn buurman die beeldhouwer blijkt te zijn en thuis meteen een recent gemaakt kunstwerk ging halen om het aan mij te schenken. Ik was er redelijk door gegeneerd. Aan wat heb ik dat te danken?
- en iedereen die me positieve (soms té) feedback gaf. Ik ben er nog niet goed van. 

Als je de bezoekers ziet genieten, is je eigen dag ook goed

Zoals dat altijd gaat waren er ook dit jaar een paar die door de bloemenborders liepen in plaats van op de paden en iemand vond het nodig om tegel(s) met een mooi bloemmotief mee naar huis te nemen, te stelen dus. Fuck You! Maar ik laat er mijn gemoed niet door vergallen. 't Was een prachtweekend met heel veel gezellige babbels. Dat je je tuin moet openstellen om veel vrienden eindelijk nog eens in levende lijve te zien! 

In 2014 organiseert VELT opnieuw een opentuinenweekend. De eerste dag ervan valt zelfs nog in mei. Of ik meedoe .... daar moet ik nog eens over nadenken. Ik zou graag nog eens andere tuinen bezoeken ook al geeft zo'n weekend je een enorme boost. Heeft iemand van jullie zin? Dat kan, maar schrijf je dan zo snel mogelijk in op de website van VELT. Annetanne en Jos zullen er volgend jaar alvast bij zijn.

Tof als jij één van de vele bezoekers was. Aan de anderen: een volgende keer dan?


8 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen hoezeer je er zelf van genoten hebt. ik heb jaren bij mijn tante 'de kassa gedaan' van haar opentuindagen (de gewone, en de tuin is haar levensonderhoud, vandaar de toegangsprijs) en ik ken het gevoel waarmee je die mensen overal in de tuin ziet en op een andere manier ziet kijken naar een tuin die je zo graag ziet. Ik zou graag meedoen, om eens een gewone tuin te laten zien, maar de bezoekers verwachten meestal iets meer bijzonders, zoals jouw tuin. Ziet er heel mooi uit! En blijkbaar staat de bloei bij jou toch voor op die in de Vlaamse Ardennen; ik zie dat mijn klaprozen nu pas koppen beginnen vormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik overweeg ook om mee te doen, maar twijfel nog wat. We zullen wel zien. Ik denk niet dat mijn tuin reclame is voor een ecologische tuin, zoals de jouwe.
  Ik hoop dat dat over 10 jaar wel zo is. Maar dan moeten zo'n ecologsiche tuindagen niet meer georganiseerd worden, want dan tuiniert iedereen ecologisch ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn, die complimenten en de waardering, die je weer hebt gekregen voor je prachtige tuin! Hopelijk heb je mensen geïnspireerd om het zelf daadwerkelijk anders te gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is echt een succes! Maar dat van die bloementegels is erover, je moet maar durven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @appelboom: alle soorten tuin zijn interessant, zelfs moestuinen die pas opgestart zijn; Je hebt bezoekers die net op zoek zijn naar beginnende tuinen om te zien hoe je eraan begint.
  @fruitberg: laat ons hopen dat je voorspelling uitkomt. :)
  @zem: zoals ik schreef, ik hoorde verschillend emensen zeggen dat ze thuis toch anders gaan aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent zo fier als een gieter, het druipt ervan af en dat is zoooo heerlijk om te lezen, muggenbeet. Ik weet niet of ik had kunnen komen, maar nu ik het postuum lees, heb ik natuurlijk wel spijt want ik denk echt dat uwen hof (samen met die van Annetanne en Bart en nu mis ik er misschien nog een paar) mij helemaal zot kan maken in positieve zin dan.
  Misschien uw geburen eens een keertje vaker uitnodigen, want die mensen hadden er precies toch ook plezier van?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je bent altijd welkom Zapnimf. Het is natuurlijk niet zo dat onze tuin enkel vorig weekend open was. In feite is hij altijd open. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij doen binnen twee jaar mee. Dat geeft me tijd om nog enkele projectjes te realiseren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.