In één van de reacties op mijn stukje
'eenvoud siert' vraagt
de biodiverse tuin om 'uit te zoomen op de foto' om zo het geheel eens te kunnen bekijken. Natuurlijk gaan we graag op dit verzoek in. Op de eerste foto heb ik de standplaats van de witte lis en de echte koekoeksbloemen gesitueerd in onze tuin. Zoals je ziet heb ik ze aangeplant aan de vijverrand. Daar komen ze ook in het wild voor en geloof me, zeker de echte koekoeksbloem heeft het er naar zijn zin want hij zaait zich vlotjes verder de tuin in.
zicht op de zwemvijver met echte koekoeksbloem, Darmera peltata,
blauwe regen en onze es voor het fietsenhok
Die lissen (Iris sibirica) zijn echt wel gemakkelijke en prachtige planten. Dat geldt in feite voor elke Iris -
de vaste plant van 2006 trouwens- al is het in onze tuin zo dat de zon- en leemminnende Iris Germanica maar matig in bloem komt en behoed dient te worden voor slakkenvraat. De blauwe en witte lissen daarentegen bloeien elk jaar rijkelijk zonder zorgen en dat zijn de planten waar ik een boontje voor heb. Dezelfde loftrompet kan ik afsteken voor de welbekende gele lis, de Iris pseudoacarus, die het uitstekend doet in al onze waterpartijen. Zelfs geplant in de naakte lavasteentjes van
onze helofytenfilter trok hij zich moeiteloos op gang.
de blauwe Siberische lis
met op de voorgrond een zaadvormende look-zonder-look
Wat bijzonder mooi is aan de Irissen zijn de fraaie tekeningen op de drie grote buitenste bloemdekbladeren. Het mooist vind ik ze bij de blauwe Siberische lis (zie hieronder) maar bij de Iris germanica vind je dan weer een koddig 'baardje' erop. Om aan te tonen dat ik hier niet zit te overdrijven heb ik zo'n bloemblad in detail gefotografeerd. De witte 'waaier' gaat over in een goudkleurig 'bloedvatenstelsel', zo verfijnd uitgevoerd dat het bijna kunst is. De fijne lijntjes doen me denken aan de minuscule pennentrekken op een geldbriefje maar dan uitgevoerd met warme aanstekelijke kleuren.
bloemblad (op briefje van 20 euro), natuurkunst op glasraamniveau.
Een andere interessante tekening vind je binnenin de kelk van het vingerhoedskruid. Terwijl tegen de bovenrand 4 meeldraden en een stamper wachten op het bezoek van een nectarzoekend hommeltje is de onderkant verfraaid met kleurige spatjes. Wie het grondig bekijkt, kan er ook een darmstelsel met bacteriën in zien of kikkerdril. Fantaseren staat vrij. Bekijk het maar eens als je ergens een 'pispotje', 'poppenschoentje' of 'foxglove' (goed gevonden van de Engelsen) tegenkomt.
de ingezaaide vingerhoedskruiden zijn bijna 2 meter hoog
Dit jaar zijn de vingerhoedskruiden, zowel lichtpaarse als witte, een groot succes in onze tuin. Twee jaar geleden heb ik her en der zaad rondgestrooid, vorig jaar werden massaal rozetten gevormd en momenteel staan ze bijna 2 meter hoog te pronken. Ik sta er steeds van versteld hoe deze wilde bloemen zo fors kunnen uitgroeien op zo'n arme grond. Voor liefhebbers van wilde flora is het een gedroomde plant. Het volstaat de duizenden zaadjes in het wilde weg op de grond te gooien om 2 jaar later beloond te worden met wondermooie bloemen. Geen gedoe met voorzaaien, verspenen, warme of koude kas. Heerlijk gemakkelijk.
het pad tussen het zitterras en de zwemvijver
met rechts de hoge blauwe Anchusa azurea 'Dropmore'.
Mag ik je nog even wijzen op een schitterende aanwinst in onze tuin? Vlakbij ons nieuw zitterras heb ik enkele ossentongen gepland, meer bepaald de Anchusa azurea 'Dropmore', en dat is zo'n meevaller dat ik het toch even aan mijn collega tuinliefhebbers wil vermelden. Het exemplaar naast het trapje (op de foto rechts) is zo'n anderhalve meter hoog en behoeft geen enkele steun. De tientallen blauwe bloempjes trekken van ver reeds je aandacht en de bloei is ondertussen al wéken bezig. Echt een aanrader en met zowat alle andere vaste planten te combineren.
Als buitenmens is het ondertussen hoogtijd om de klep van deze laptop dicht te gooien en de frisse lucht op te zoeken. Ooit blogde ik buiten maar omdat mijn ding alleen nog werkt als de stekker insteekt (sinds een val van de tafel) tokkel ik binnenshuis. Wel gezeten aan het grootste raam met zicht op de tuin.