1 mei 2012

plantendag Bokrijk

In het schitterend decor van Bokrijk ging vandaag de jaarlijkse 1 mei-plantendag door. Opnieuw in samenwerking met Radio 2. Bijna 200 standhouders waren er present, van de hobbyist tot de ervaren marktkramer. Om alle files en overdreven drukte te vermijden -als ik ergens allergisch voor ben, dan dit wel- stonden we reeds om 6.30 uur a.m. op.  We arriveerden reeds om 7.15 uur op de parking van het domein. Met ons abonnement voor het domein hoefden we het parkinggeld (7 euro) niet te betalen. De plantendag zelf is gratis.

Om 7.20 uur konden we in alle rust aan onze ronde beginnen

Geert en Raf, 2 familieleden voor de stand van hun tuinbouwschool

De plantenmarkt loopt langzamerhand vol

Om 10.00 uur was het al over de koppen lopen,
de zon was er intussen ook bij.

Heel veel bekenden zijn we er niet tegen het lijf gelopen. Geert en Raf, beiden familie en lesgever in een tuinbouwschool, bemanden met collega's een standje nabij het kasteel. Hier kocht die van ons een doorlevende Gerbera. Bij kennissen, gespecialiseerd in vijgen, werd als 'steun' een asperge in pot gekocht. We ontmoetten ook nog een nicht uit de buurt en een koppel dat we op bezoek kregen tijdens onze 2de opentuinendag. Zij waren op zoek achter een Veronicastrum die ze bij ons gezien hadden maar nog nergens gevonden hadden. Ik heb beloofd om een plantje van de moederplant te scheuren zodat ze er zeker van zijn dat ze juist dezelfde soort hebben.

mijn beperkte aankoop: 4 potten

Terwijl die van ons nog van alles insloeg (ondermeer 3 passiflora), koos ik bij 2 bijzondere standjes mijn 4 planten uit (zie foto): 1 mariadistel (ooit nog gehad maar ondanks het vele zaad dat uitgestrooid werd niet meer teruggekomen), een Cirsium rivulare Atropurpureum, een Clematis recta purpurea en een Veratrum nigrum. Morgen probeer ik ze ergens een goede en definitieve plek te geven. Hopelijk kan ik ze nog jaren houden want ik vind het stuk voor stuk prachtige planten. 

Of er dit jaar trends waren in Bokrijk? Ik heb heel veel Japanse esdoorns gezien, net als hosta's. Maar de 'hype' van het moment is toch de eigen kruidentuin en dan nog bij voorkeur geteeld in een vierkante-meter-tuin. Waar je eveneens niet naast kon kijken, waren de vele variĆ«teiten aan tomaten. Maar als je 't mij vraagt, kon geen enkele stand op tegen de natuurpracht van het Domein Bokrijk zelf en het prachtige arboretum. 

9 opmerkingen:

 1. druk na de noen! druk! 7 euro voor de parking ondertussen lichtekes erover, wel veel bekenden tegengekomen van het "tuinlesje" (m'n plan niet zien hangen bij cvo? ;-), eindelijk Baptisia australis gevonden maar verkoper spoorloos en iedereen leek daglelies bij te hebben (hype?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. veel tomaten inderdaad, en veel triestige zaailingskes vooral

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @the 666bbq: ik ben bij de stand van het CVO geweest, heb daar idd een groot plan zien ophangen en heb er een folder meegenomen. Geen idee dat het jouw tekening was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een weelde, die plantenmarkt en wat had je een zelfbeheersing, gezien je beperkte, maar interessante aanschaf van planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn ons vooral te buiten gegaan aan eetbare knolletjes...
  Omdat ik nog doodmoe was van een (bijna) doorwaakte nacht (24-uurs dienst op zondag) zijn we pas tegen negen uur daar gearriveerd, maar gelukkig nog ruim voor de lange files die we op de terugweg in de andere richting passeerden.

  Wat de hosta's betreft viel mij op, dat die er in grote getale waren, maar bijna geen publiek meer trokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @zem: dat had ook wel te maken met de prijzen, die vaak onredelijk waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er waren inderdaad heel wat handelaars, die hun prijzen behoorlijk leken te hebben 'opgewaardeerd', maar als je vooral bij de 'liefhebbers' een kijkje nam, dan viel het eigenlijk best mee.

  We kochten vijf potjes ridderspoor-zaailingen voor te samen twee Euro, en toen ik die vanmiddag in grotere potten verspeende, hield ik vijftien plantjes over, die ons dus geen 15 cent per stuk kostten.
  En de Zuid-Amerikaanse knolletjes die we kochten, kostten in de handel ongeveer 50% meer dan wij ze betaald hebben.

  Maar als je zag dat je voor een rabarberplant tot 8.5 Euro betaalde...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @annetanne: die knollen waarvan sprake, zijn dat patatten of wat heb je precies op de kop getikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat zijn inderdaad ook Zuid-Amerikanen ;-).
  Nee, het gaat om 4 verschillende Oca's (Oxalis tuberosa), evenveel Papa lisa's of Ulluco's (Ullucus tuberosus), en nog 3 kleurtjes knolcapucientjes. Die laatste heb ik dus al eens in de tuin gehad, maar een jaar het pootgoed wat verwaarloosd, en toen was ik ze kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.