12 mei 2012

een prima tuindag

Het was een prima tuindag vandaag. Niet te warm, 't bleef droog en heel regelmatig kwam de zon erdoor. Iets na 8 uur deze morgen stond ik dan ook al in korte broek in onze tuin. Het weinige gras dat we nog hebben werd voor 't eerst dit jaar gemaaid, de groepen stinkende gouwe en akkerkool die zich wat te rijkelijk vermeerderd hadden werden met de hand gerooid, de bruine dode rozen- en gaspeldoorntakken werden weggesnoeid en een Clematis montana en Deutzia gracilis werden met grote kluit verhuisd naar een betere plek.

De nieuwe drietandesdoorn die ik mezelf nog heel recent cadeau gedaan had, bleek de bijzondere winter niet overleefd te hebben en dus belandde ook hij op de takkenhoop, klaar om verhakseld te worden. Zonde van het geld. Het viel me op dat de adderwortel, de look zonder look en de judaspenning heel wat vlinders op bezoek kregen.   Het klein geaderd witje was van de partij evenals een gewoon koolwitje en een mannelijk oranjetipje. De riek werd even opzij gelegd om enkele foto's te maken.

Ook deze morgen nam ik de 'kodak'  al even ter hand. Met het openen van onze rolluik kwamen 2 meikevers goeiendag zeggen. Zoiets kon niet zonder foto passeren.

Enkele foto's van vandaag:

Echte koekoeksbloem naast Darmera peltata aan de vijverrand

violette akeleiruit, ook de stengel is mooi paars getint.

klein geaderd witje op adderwortel

Blauwe regen boven de tuinbank

de twee meikevers met stevige 'klauwen' op mijn hand

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar hier ligt de tuin er dankzij de vele regen opvallend gezond en groen bij. Ik herinner me nog hoe ik vorig jaar, rond deze tijd, lichtjes in paniek was omdat het zo pokkedroog was en we deelnamen aan het opentuinenweekend. De regenput werd volledig benut maar bleek toch onvoldoende groot. Diezelfde put zit momenteel tot de bovenrand vol en van droogte hoor ik niemand klagen. Alles prima dus -de kapotte hortensia's en rozen in pot (winterschade) niet meegeteld- behalve.... de Echinacea's. 

Ik heb in onze tuin geen enkele vaste plant die zo graag door de slakken kaal gevreten wordt als de rode zonnehoeden. Er zit dus niks anders op dan regelmatig op slakkenjacht te gaan. Onze egel en de vele vogels kunnen het werk duidelijk niet alleen aan. Volgens mij worden ze wreed overschat. Ik kan ze in deze kwestie geen ongelijk geven: gesauseerde kattenbrokken, een zacht rupsje of een mot zullen ongetwijfeld met minder geklooi binnen te spelen zijn dan die kruipende tubes Velpon. 

We gaan nog eens een slakkentoertje doen. Alhoewel, ik zit nog in korte broek en 't is precies al erg fris buiten. 't Zal dus voor een andere keer zijn. .... Als het me goed uitkomt, ben ik graag een watje.

8 opmerkingen:

 1. De tuin is hier de laatste dagen ongelooflijk gegroeid, allé ik bedoel dus eigenlijk de planten, de hagen, het gras, de boterbloemkes, ... nog even en zelfs de margrieten staan klaar om te gaan bloeien. Idd wat een verschil met vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meikevers! Die wil ik ook! ... tot op heden "slechts" Penseelkevers en Gulden torren. We doen ons best ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles ziet er inderdaad mooi groen uit en de laatste dagen kregen de planten een enorme groeistuip.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig geen foto's van muggenbeet in korte broek!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Bart: bang dat je vriendinnen naar Limburg afzakken? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Da's een speciaal kleur, die blauweregen. Grotendeels wit, zelfs. Betreft het de Wisteria sinensis 'Prolific'?
  Prachtige foto van de meikevers!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb verleden jaar mijn echinacea's kunnen redden van de slakken dood met verkruimelde eierschalen. Dit jaar lijkt het wonder bij wonder mee te vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Menck: ik weet het niet meer :) Ik heb hier al zoveel staan -en ik houd het allemaal niet meer bij- dat af en toe de exacte naam me ontglipt.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.