21 maart 2012

voortplanten zonder sex

Vandaag was ik getuige van de ei-afzet van een pad in onze vijver. Terwijl het kleiner mannetje zich goed vasthield aan het vrouwtje, de zogenaamde amplexus, werd er door deze laatste een zeer lange paternoster aan paddeneitjes tussen de plantenwortels afgezet. Dit snoer van eitjes wordt in het water door het mannetje bevrucht. Van een echte paring, een coïtus, is er bij de gewone pad geen sprake.

Als de ei-afzet achter de rug is, verlaat het vrouwtje het water. Het mannetje blijft wat langer in het water. Binnen 2 of 3 weken verwacht ik dat de dikkopjes er zijn. Zij die het geluk hebben om tot kleine padden uit te groeien, verlaten rond juli het water om een geschikte zomerbiotoop te vinden. Normaal gezien keren padden om te paren steeds terug naar hun eigen geboorteplek.

Van dit schouwspel heb ik enkele foto's gemaakt. De padden als acteurs in het water en ikzelf gehurkt aan de rand van onze zwemvijver. De opvoering geschiedde gelukkig niet al te diep in het water zodat de foto's al bij al nog behoorlijk scherp zijn.

De wortels van enkele oeverplanten worden gebruikt 
als ophangplaats voor het eisnoer

het mannetje laat ook in het water niet los

het mannetje bevrucht de eitjes in het water

5 opmerkingen:

Zem zei

Supermooie foto's!

Menck zei

Dit zijn effenaf fantastische beelden, quoi. Tevens zeggen ze veel over de helderheid van je vijverwater.

[muggenbeet] zei

bedankt voor jullie fijne reactie. Ik blijf mijn best doen. :)

chelone zei

Nu pas zie, nu de padden de vijver al verlaten hebben, zie ik je prachtige foto's. Altijd leerzaam om de theorie van het hele gebeuren te lezen.
En nu zijn de kikkers er. Krijgen we nog zo'n mooie foto's?

D. zei

Hey,

Mooi, bij ons in de vijver zag ik er ook zitten, enkel geen eitjes te merken...
Indien ik een foto kon bijplaatsen dan had ik dat met plezier gedaan ;)

grtjes
D