4 maart 2012

fatale liefde

gesneuveld op weg naar een waterplas

De paddentrek is sinds enkele weken op gang gekomen. Nog tot begin april trekken padden richting poelen en vijvers om er zich voort te planten. Wanneer deze amfibiëen hierbij verkeerswegen moeten kruisen, belanden heel wat van deze beschermde diertjes onder dodelijke banden. Vandaar dat er her en der paddenoverzetacties  op touw worden gezet.

Dat deze reddingsacties echt wel zin hebben, bleek deze voormiddag op pijnlijke wijze toen we onze wandeling in natuurgebied Houterenberg (hoogste berg van Tessenderlo) aanvingen. Op Mispad, de nochtans verkeersluwe weg vlakbij de ruïne van de Engsbergse molen, vonden we het ene kadaver na het andere. Wel 25 stuks op een afstand van 150 meter. Soms was het een pad op zijn eentje maar meerdere keren betrof het duidelijk een koppeltje, waarbij een mannetje zich had vastgeklemd aan een groter wijfje.

Het loont hier duidelijk te moeite om de straat met lage schermen af te zetten om de amfibieën in emmers doen te belanden. In een 70-tal Vlaamse gemeenten gebeurt dit al dus moet het in Tessenderlo ook kunnen.

nog een koppeltje dat onderweg plat is gereden.

De rest van de foto's zal ik je besparen. Ze worden er niet smakelijker op. De schepen bevoegd voor leefmilieu, de milieudienst en Natuurpunt heb ik ondertussen hierover een e-mailtje gestuurd.

5 opmerkingen:

onderdeappelboom zei

Sterk; goed initiatief van je!

die van ons zei

Mispad is echt een mis pad voor deze beestjes!

Hilde zei

arme beestjes! hopelijk schieten ze na jouw mail in actie en gebeurt er wat voor deze padden in Tessenderlo!

Menck zei

De paddenoverzetacties in onze regio zijn vrij talrijk. Een paar natuur- en aquaristische verenigingen slaan ieder jaar opnieuw de handen in elkaar. Gelukkig maar, want je foto's zijn niet bepaald vrolijkmakend. Hopelijk wordt er een positief gevolg gegeven aan je oproep.

[muggenbeet] zei

de gemeente laat weten dat ze volgend jaar gaan proberen een overzetactie op touw te zetten. Dit jaar komen er wellicht waarschuwingsborden. Da's een begin. Wel snel handelen aub.