de lenteschoonmaak

 de tuin deze morgen, zoals hij er in de winter bijlag

de tuin om 11.00 uur, klaar om een nieuwe start te nemen

Hier in Tessenderlo zijn we dan ook aan onze lenteschoonmaak begonnen. Alle stengels en bloemschermen van vorig jaar worden afgesnoeid of afgebroken. Ze worden gehakseld of belanden op de composthoop. We doen dit aan een gezapig tempo want het zou niet de eerste keer zijn dat er hier per ongeluk een jong struikje gekortwiekt wordt wat in feite niet de bedoeling was. Ook het zuiveringsgedeelte van de vijver wordt ontdaan van al het rottend materiaal. Zo blijft het water zo voedselarm mogelijk en wordt de algengroei niet gestimuleerd. 

Tijdens deze werkzaamheden vanmorgen kregen we fijn gezelschap: een goudhaantje dat als een kolibri in de lucht surplace deed en een roodborstje dat kleine takjes verzamelde en in de hulsthaag wegdroeg. Ongewenste wilde graszoden en stinkende gouwe worden uit de grond getild en de klimop en blauwe regen krijgen een laatste schoonheidsbeurt. 

Tegelijkertijd wordt ook de winterschade opgemeten: toch behoorlijk wat potten gebroken, een aantal nieuwe rozen die op 't eerste zicht verloren zijn en voor een groep rode zonnehoeden, met enkele bijzondere cultivars, vrees ik het ergste. De helleborussen daarentegen zijn stuk voor stuk terug in de bloei gekomen, zij het wat magerder dan gewoonlijk. De gele kornoeljes, die hebben van de strenge winter totaal geen hinder ondervonden. Zij bloemen momenteel op hun hoogtepunt. Het blijven toch dankbare planten.

De regen schijnt opgehouden te zijn, dus trek ik terug de tuin in. De vlinderstruiken, de siergrassen en de wilde rozen die her en der de tuin aan het inpalmen zijn, wil ik vandaag ook nog onder handen nemen. Zodoende. 

Reacties

Loes zei…
dat is al vele beter! ;)
ik krijg weer zin om te zwemmen!
GOED GEDAAN!
Unknown zei…
prachtige metamorfose! dat wordt binnenkort genieten!