2 december 2007

de echte sint was in Mol

de jongste dochter op de knie van sinterklaas


Hoe die van 't werk dat flikken weet ik niet maar ieder jaar slagen zij erin om de échte sinterklaas naar Mol te krijgen. Ook gisteren kwam de sint met paard en kar, samen met twee van zijn donkerste zwarte pieten, aan op TISP en maakte hij een lange halte in de refter van onze school. De vele brave kinderen kregen een mooi cadeau van de sint en de ouders en grootouders werden getracteerd op lekkere broodjes en taart met een tas koffie.

Niet alle kinderen, zelfs de grote mensen niet, weten hoe je nu de échte sint van de vele valsen kunt onderscheiden. Die van Antwerpen bvb. lijkt echt maar da's gewoon een goeie acteur, die van de Delhaize da's gewoon de leverancier van maandverbanden en inlegkruisjes en die van de KWB da's die uitgetreden pastoor die o.w.v. zijn zondige staf met zijn meid getrouwd is. Maar hoe zie je nu het verschil? Ik had er een lang gesprek over met één van zijn pieten en ik zal in 't kort zijn drie grootste geheimen prijsgeven, maar hou het geheim hé?

- Ook de echte sint heeft een valse baard. Toen de sint 130 jaar was geworden, is zijn haar beginnen uit te vallen. Hij liet toen de staart van drie van zijn beste merries couperen en met dat haar werd dan een weelderige baard en pruik geweven. Als je dus aan zijn lange witte baard trekt en hij zegt AAAH van de pijn, dan is 't een valse.

- De echte sint drinkt geen alcohol. De meeste valse sinten vallen hiermee te ontmaskeren. Jenever, cognac of een duvel in de hand? Wees maar gerust, het is weer één van de zovele kopieën. Sinterklaas drinkt alleen koffie, water of mandarijnenfruitsap. In de zomer, als hij van zijn vele verre reizen aan het bekomen is in Thailand, hét land van alle kindervrienden, durft hij wel eens een bloody mary, een purple rain of mojito tot zich nemen. De sint houdt ook van travestietenshows en is sterk onder de indruk van vrouwen die met hun bodembekkenspieren een pingpongballetje in het publiek kunnen schieten.

- De beste manier om de echte sint te ontdekken, is eens onder zijn kleed kijken. Als je een adidas-sportbroekje ziet of éénder welke broek, is het niet de heilige man. De sint heeft niks onderaan en hij draagt links. Als je deze test uitvoert, neem je best ook een flesje ether mee. Als het grote monster zich opricht, besprenkel je het vliegensvlug met ether en, je zult zien, het beest zal zich snel achter zijn voorhuid terugplooien.

Tot daar enkele weetjes over de sint. Zoals gezegd, de échte sint was gisteren in Mol (volgens de turnjuffrouw die instond voor de authenticiteitstest, werkt die truc met ether dus echt) en volgend jaar is hij terug van de partij, hoorde ik de sint, al vloekend, zeggen.

5 opmerkingen:

 1. Ik stond bijna klaar om verontwaardigd te reageren. Zoonlief had immers onmiddelijk een oordeel klaar over de Sint die wij in Mol zagen: 'Dat zie je goed, dat die zich verkleed heeft!'
  Maar ik was te snel... wij zagen hem niet in de buurt van 't Kruisven, maar gewoon in de schoenwinkel. Dus ik geloof je op je woord: die andere was wel echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dju in Mol, dat is niet echt dichtbij voor mij.

  Btw hoe wist ge dat den echten links draagt? Vraagt ge zoiets of neemt ge direct de proef op de som?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoe - leg het mij even uit - kan de sint linksdragend zijn als hij geen broek draagt ? Da's pas een mysterie ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @mei: ik zie geen andere verklaring waarom hij anders aan die kant wat door zijn knieën zakt.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.