29 april 2007

zappa op holland 2 was wow

Merci aan de programmamakers van 'het uur van de wolf' op Nederland 2 voor de tweedelige documentaire "Frank Zappa, A pioneer of the future of music" van Frank Scheffer. Gelukkig was ik zo helder van geest om beide uitzendingen op mijn oude video op te nemen want als grote fan van Zappa's muziek is deze film toch een hebbeding. Hoe zou het toch komen dat je voor dit soort films altijd moet uitwijken naar een Hollandse zender?

"Frank Zappa, A Pioneer of the future of Music Part 1 & II bestaat uit archiefmateriaal en interviews met mensen die nauw met Zappa hebben samengewerkt en door hem zijn geinspireerd. Het archiefmateriaal is voor een groot deel afkomstig uit The Vault, het immense, voor een deel nog onontsloten archief, waarin alles is opgeslagen wat Zappa zelf heeft vastgelegd of heeft laten vastleggen: performances, studio-optredens, experimenten, familiegebeurtenissen, ontmoetingen, eigen speelfilms en alles waar zijn oog verder op viel en hem intereseerde. Ook opgenomen zijn delen uit de eerdere films van Frank Scheffer en uit de film die Roelof Kiers in 1971 voor de VPRO over en met Zappa maakte.

Part I is een hernieuwde kennismaking met Frank Zappa, zijn muziek, en de zeventiger jaren, de tijd van de performances, van de freaks enerzijds en de bloemenkinderen anderzijds. Aan het woord komen onder anderen Gail Zappa (zijn vrouw) en medewerkers aan vermaarde Mothers of Invention zoals George Duke, Ian Underwood, Mark Volman en Bruce Fowler.

Part II (dat deze avond te zien was - Muggenbeet), gaat nader in op de invloed van Frank Zappa op de muziekwereld. Musici als Steve Vai, Terry Bozzio en Napoleon Murphy Brock vertellen over hun samenwerking met Zappa. Composities van Frank Zappa wordt tegenwoordig op concertpodia gespeeld. Niet alleen door het Ensemble Contemporain, maar ook door het Teheran Symphony Orcherstra uit Iran. Beiden zijn in deze aflevering te zien, net als Dweezil Zappa, die tegenwoordig optreedt met werk van zijn vader." (geplukt van deze website)

1 opmerking:

reizenaar zei

Ook gezien, en opgenomen.
Tijdloos document...
"Try to deviate from the norm, it might lead to something new, you never know".
Leg dat eens uit aan de huppelende trutjes op Jim