Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat Tessenderlo Chemie de lucht invloog, een gebeurtenis die beter bekend staat als De Ramp van Tessenderlo (klik op foto voor groter formaat). 189 mensen vonden de dood en nog eens 900 werden er gewond. De oorzaak was een berg ammoniumnitraat die tot ontploffing kwam. Zekerheid over de precieze omstandigheden is er nog steeds niet. Er zijn verschillende versies, van sabotage (de oorlog was bezig) tot een stommiteit van arbeiders die aangekoekte ammoniumnitraat met dynamiet wilden los schieten.
Doordat de fabriek ook in die tijd vlakbij het centrum van Tessenderlo lag, waren er heel wat burgerslachtoffers waaronder heel wat scholieren van de vlakbij gelegen vakschool van de Broeders van Liefde. Moesten de mensen en de overheid uit de ramp de les geleerd hebben dat dat soort fabrieken niet thuishoren in of naast een dorpskern dan had alles nog een beetje zin gehad. Maar na wat drukkingswerk van een groepje kortzichtige middenstanders die vreesden voor hun portefeuille als de fabriek naar het Albertkanaal zou verhuizen (wat een heel wat betere ruimtelijke ordening zou opleveren én tevens de voorkeur droeg van de toenmalige burgemeester Dr. Clerckx), werd T.C. opnieuw in het centrum ingeplant.
Ammoniumnitraat wordt er niet meer geproduceerd of opgeslagen maar ondertussen komt er een hele rits aan andere gevaarlijke, ontplofbare en giftige producten (monovinylchloride, benzeen, dichloorethaan, chloor, monochloorazijnzuur, ...) uit de pijplijn. De aanwezigheid van de chloortak van Tessenderlo Chemie in Tessenderlo Centrum (Schoonhees) blijft onverzoenbaar met het voorzorgsprincipe en de basisbeginsels van een goede ruimtelijke ordening. Ook vandaag is er geen beschermingszone tussen de fabriek en de heropgebouwde Technische School en het Pius X-college.
Dat de politici hardleers zijn en meer gevoelig zijn voor het lobbywerk van Tessenderlo Chemie dan wel voor een hele stapel argumenten die pleit voor de afbouw van de chloorchemie bleek onlangs nog toen gewezen minister Ludo Sannen (toen Agalev, nu SP-a) een vergunning uitschreef voor de verdubbeling van de chloorproductie. Dit op nauwelijks 100 meter van een woonwijk (Dennenhof) en de eerder voornoemde vakschool. "Een kerstgeschenk voor TC" kopten de kranten...maar de milieubeweging en de militanten van de groene partij, waar Sannen ondertussen -gelukkig maar- is opgehoepeld, kregen een mes in de rug.
De aanwezigheid van Seveso-bedrijven in de tuin van de Looienaars blijft een reële bedreiging voor de veiligheid van de inwoners.
Spijtig genoeg is er in België altijd een "accidentje" nodig vooraleer er veranderingen komen, zoals bijvoorbeeld de gasramp in Ghislengien. Misschien hebben we een Belgisch Bhopal nodig?
BeantwoordenVerwijderenSoms heeft het wat weg van een mini-Bhopal, de stank is soms zelfs tot in Diest te ruiken
BeantwoordenVerwijderenMoest de afdeling TCT er niet meer zijn, zouden een heleboel mensen van Tessenderlo en omstreken nu zonder werk vallen.
BeantwoordenVerwijderenDat feit mag men niet vergeten.
met alle respect maar al de mensen die daar wonen hebben daar zelf voor gekozen. de fabriek stond er en de mensen zijn er rond komen wonen niet andersom
BeantwoordenVerwijderen" de fabriek stond er en de mensen zijn er rond komen wonen niet andersom "
BeantwoordenVerwijderenDit klopt niet helemaal de fabriek is indertijd veel te dicht in de dorpskern ingeplant.Er stonden bij de aanleg van de fabriek al veel huizen,scholen,zelfs een ziekenhuis recht voor de toenmalige fabrieksingang.