12 april 2007

joepie

De ganse dag heb ik gisteren gekruid om de 10m³ lavasteentjes in mijn biofilter te krijgen. Zover zijn we weeral. Maar ik was niet de enige die gisteren aan 't zweten en aan 't zwoegen was. Voor mijn deur liepen, slenterden en waggelden verschillende groepen ksj'ers voorbij die de Joepie aan het beleven waren. 's Avonds werden ze door mijn vrouw gespot in Tervant (Beringen) en ook in Niel bij As was er een zwerm aangekomen. Bij mijn jongste broer in Meeuwen sliep er eveneens een groep ksj'ers. Blijkbaar is dit jaar Limburg het decor van de Joepie.

Deze Joepie, waar ik zelf ook meermaals mijn blaren heb bijeengewandeld, is een vierdaagse trektocht voor jongeren van 14 tot 16. Met behulp van de visgraat, foto's, opgehangen pijltjes, een rebus, een stafkaart en meer van die ludieke hulpmiddelen komen tientallen groepen vanuit alle windstreken uiteindelijk aan in stad X. Iedere avond moeten de jongeren zelf een overnachting zoeken. Dit kan bij een boer zijn, in een schooltje, bij een lokale jeugdvereniging maar ook in de garage van een gastvrije inwoner. Als ze geluk hebben, en de Looise KSA is het meermaals overkomen, dan wacht er 's morgens een gedekte tafel met spek en eieren.

De Joepie is gewoonweg dé belevenis voor iedere ksj'er. Ook voor mezelf behoren de Joepie's en de Jeetee's (de Limburgse variant) tot de hoogtepunten van mijn leven. Hoewel het bijna dertig jaar geleden is, weet ik er nog bijna alles van. De meisjes van Alken en Stevoort bvb. -amai waren dat hete stoofkes zeg-, hoe we de bewegwijzering al eens omdraaiden, de spagetti die helemaal plat kookte, de steden X Mechelen en Deinze, het mooie Schellebelle als vertrekplaats, de ochtendlijke verzorging van de pijnlijke voeten, het opbellen van de noodtelefoon omdat we kilometers fout waren gelopen maar gelukkig in vogelvlucht richting aankomst, de zware rugzakken, de fuifjes 's avonds, ... .

Hmmm, ik krijg er terug zin in. Waren dat tijden.

3 opmerkingen:

Hilde zei

Moest ook terugdenken aan de joepie toen ik vanmorgen massa's jongeren tegen kwam, de ene al wat beter te been dan de andere, in Stal-Koersel. Dat het inderdaad de Joepie was had ik pas door toen ik bij de colruyt een jeep zag staan met affiches van de 22e joepie editie.

Tine zei

Ik hoop al jaren dat ze hier eens komen vragen om te overnachten maar tot nog toe heb ik ze bij ons in Kuringen nog niet gezien.

[muggenbeet] zei

Hilde, fijn jou hier tegen te komen.