8 januari 2014

eerste kwartier



Met mijn nieuw speeltje, een niet al te dure bridgecamera met superzoom, ben ik gisterenavond aan 't oefenen geweest om de maan te fotograferen. Dat hangt daar maar in de lucht te schijnen en eigenlijk heb ik haar heel mijn leven verwaarsloosd. Ik ken haar ook nauwelijks. Ik weet wel dat er al mensen op geland zijn, dat haar licht van de zon komt, dat ze samen met de zon voor springtij kan zorgen en dat ze er zo'n maand over doet om rond de aarde te cirkelen. Ah ja, en voor maansverduisteringen heb ik ooit mijn hoofd al eens naar boven gewend. Het is dan ook dankzij wat opzoekingswerk dat ik weet dat ik het 'eerste kwartier' gefotografeerd heb.

Bij mijn tuinwerkzaamheden houd ik geen rekening met de schijngestalten van de maan. De seizoenen, het weer en vooral mijn goesting bepalen of ik een poot verzet of niet. Bij wat ik plagerig de 'druïden- en heksenstroming' binnen de ecologische tuinbeweging noem, ligt dat heel wat anders. Er zijn er die alleen maar zaaien bij volle maan, nog anderen (waarschijnlijk dezelfden) plukken hun kruiden alleen bij volle maan omdat dan de actieve bestanddelen maximaal werken. Nog anderen (waarschijnlijk weer diezelfden) zijn er van overtuigd dat het vlak na nieuwe en volle maan meer regent dan anders en dus hét uitgelezen moment is om te planten en te verplanten. Een emmer of een gieter vullen met water is mijn tactiek. Wie werkt met aarde, blijft best met zijn voeten op de grond.

5 opmerkingen:

  1. Mooi! Moet ik ook eens proberen...

    (BTW: truukje om eerste en laatste kwartier uit elkaar te houden: als je er de letter 'p' van 'premier' kan van maken, dan kijk je tegen het eerste kwartier aan. Met het laatste kwartier kan je dan weer een 'd' (van ('dernier') vormen als je er een stokje achter steekt...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Alcyon: ik zette mijn kodak op een statief en gebruikte de zelfontspanner. De zoom was 1000 mm equiv. 135 mm.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 't Lijkt de Death star wel ;-)

    Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de wichelroedende ecologische beweging ;-)
    Niet mijn ding ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het nieuwe toestel levert mooie foto's op.
    En wat die maan betreft, die trekt toch aan het water. Zou hij dan niet aan de plantensappen trekken?
    Ik heb wel eens volgens de maankalender gezaaid enzo, maar uiteindelijk liet ik dat weer los, Ik denk dat ik het niet serieus genoeg deed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig artikel en foto! Ik ben benieuwd naar de volgende... :-) Alsook nog mijn beste wensen voor 2014!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.