Pagina's

14 januari 2014

ander perspectief

De drie windmolens die wij vanuit de tuin kunnen zien

Toen ik deze ochtend al lopend mijn kodak gehaald had omdat er een mooie regenboog te zien was, zag ik dat de laagstaande zon ook de windmolens een mooie belichting bezorgde. In vorig stukje had ik maximaal ingezoomd op de meest rechtse windmolen. Deze foto geeft een beter beeld van ons zicht vanuit de achtertuin. De linkse molen is er eentje van het Nike-park (Laakdal), de 2 anderen zijn nieuwe van Limburg Win(d)t aan het Sas van Genendijk (Ham). De middenste windmolen staat vlakbij het sas (links ervan als je van Genedijk afgereden komt), de rechtse staat ook langs het Albertkanaal maar al eindje opgeschoven richting Tessenderlo Chemie Ham. De heuvel is de Baalberg en de groene weilanden bevinden zich vlakbij hoeve Groenpoort. Het maisveld vooraan komt tot tegen ons perceel.

15 opmerkingen:

  1. hoow@huismettuin14 januari, 2014 11:00

    Ik vind ze ook best mooi die windmolens.
    Er staan er bij mij geen echt dicht bij, maar ik zie er iets verder in de straat op het hoogste punt van de omgeving, verschillende in het landschap.
    Net als de ijzertoren, watertorens, kerktorens, oude houten windmolens en een hoogspanningslijn zijn ze bakens in het landschap waar je je zicht op richt.

    De hoogspanningslijn vind ik duizend keer lelijker dan zo'n elegante molen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schone foto! Ik kijk vanuit mijn living hier in Genendijk ook op deze molens, maar hier ziet het er zeker op dit moment bijlange zo idyllisch niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet niet waar je precies woont Sabrina, maar je mag gerust laten weten wat er ginds minder mooi of storend is. Ligt het aan de molens of aan andere zaken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik blijf het toch wel moeilijk hebben met het feit dat die molens op geen enkele manier in het landschap passen of geïntegreerd worden. Je ziet ze letterlijk van tientallen kilometers afstand staan en dat die dingen uiteraard het best functioneren op een zo hoog mogelijk punt helpt niet echt om ze in het landschap te laten opgaan. Wat mij betreft mogen ze deze grote modellen op een zandbank in de zee zetten, en op het land van die kleinere modellen met zo'n horizontale bolschroef. In de juiste kleuren geschilderd en op het juiste formaat lijken die van alle kanten wat op een boom. Ik zou me er dan al wat meer in kunnen vinden, zelfs al weet ik dat je er efficiëntiegewijs een hoop meer nodig zult hebben. Het is niet omdat het milieuvriendelijke energie is dat dat een excuus mag zijn voor visuele vervuiling. Als je in een wijk woont die beschermd dorpszicht is, mag je nog geen velux in je dak steken, maar zo'n ding mogen ze wel naast die wijk neerpoten, terwijl de visuele impact zoveel groter is.
    En ik vind ook dat die dingen an sich sierlijk zijn, maar ze zijn gewoon te 'aanwezig'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dag Bob, zoals in vorig artikel geschreven, vind ik ook wel dat het niet OVERAL kan. Naast het Albertkanaal past het op sommige locaties m.i. wel, tenzij er slagschaduw op huizen valt en de onmiddellijke omgeving een bestemming heeft die daar niet bij past. In Vlaanderen is 't niet gemakkelijk om goede locaties te vinden waarover een consensus te bereiken valt, het gevoerde beleid rond ruimtelijke ordening is daar de oorzaak van. Ik verneem dat de windmolens rond de Olmense Zoo een negatief advies hebben gekregen en dat vind ik logisch. Tussen Nike en TCHam lijkt het me wel te kunnen al ken ik het volledige dossier (bezwarenschriften) niet. Dat ze heel groot zijn, is onbetwistbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik vind ze best wel mooi en sierlijk, maar blijkbaar zijn er toch heel wat mensen 'contra'. O.a. voor de geluidsoverlast. Niemand wil ze dus in zijn eigen achtertuin...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Vlaanderen is bijna elk lapje grond wel iemands achtertuin daarom denk ik dat er niet veel andere keus is dan op industriegrond en langs het Albertkanaal. In Tessenderlo waren er ook bezwaren tegen de 3 windmolens die ze nu aan 't bouwen zijn, terwijl nog dichter bij het centrum wel Seveso-bedrijven staan waar (op mij en enkele anderen na) geen protest tegen is. Dan vind ik die windmolens meer tolereerbaar en richtinggevend voor wat soort activiteiten in dat gebied (Schoonhees) wenselijk zijn. Anderzijds vind ik wakkere en mondige burgers wel een goede zaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Straks ga ik nog beginnen denken dat je aandelen hebt bij die windmolens ;-) bij ons in 't dorp staan er ook, gelukkig uit het zicht !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ecologisten van mijn generatie voelen zich verbonden met windenergie. Het zien van een windmolen doet ons iets. Wij waren utopisten, dagdromers, naievelingen, ... maar ze staan er toch maar. Ecologie is voor ons dan ook veel meer dan een onbespoten krop sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Onlangs had ik een gesprek met mijn cousin in 'la douce France'. Toen ik 'windmolen' vertaalde als 'moulin à vent' moest hij hartelijk lachen: een windmolen kan geen wind malen!
    In Frankrijk heet het: éolienne. Aeolus was de bewaarder van de winden. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aeolus_(mythologie) ).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige foto (licht en compositie) van een prachtig beeld

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @woelmuizenier: mooi verhaaltje dat windmolens eer aan doet.
    @fruitberg: dankjewel voor de appreciatie. Het was dankzij de bijzondere zon dat deze foto mogelijk was. Ze wierp niet alleen een regenboog maar ook een smalle strook aan licht die net over de windmolens en het bos viel. Ben zelf ook wel blij met de foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In je opmerking over "ecologisten van mijn generatie" kan ik mezelf terugvinden.(Nu speelt "Laat ons een bloem" van Louis Neefs op de achtergrond) Ik bekijk windmolens dan ook met gemengde gevoelens. Langs de ene kant heel blij met de groene energie, langs de andere kant een soms ietwat verveeld met het uitzicht er op - de éné keer al wat meer dan een andere. Het enige wat me écht stoort is hoe er hier in het dichtbevolkte Vlaanderenlandje weeral omgesprongen wordt met normen, zodat dergelijke gevaartes haast écht in iemands achtertuin geplaatst worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. "Laat ons een bloem" was hier in Tessenderlo het mobilisatieliedje dat door de speakers galmde in ons protest tegen de komst van Phillips Petroleum.

    In voormalig Oost-Duitsland zag ik windmolenzones met honderden, misschien wel 1000 molens. Die ruimte is hier niet voorradig; het is echt zoeken om nog een goed plekje te vinden maar bijna altijd heeft iemand er hinder van. Voor onze beleidsmakers bijna onbegonnen werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @natuurlijk-rijk: over aandelen kan ik heel open zijn. Ik heb 1 aandeel van Ecopower, 5 aandelen van Triodos bank en 1 (niet meer geldig) aandeel van het Vredeshuis in Florennes. Om De Morgen te redden hebben we ooit ook gestort of iets gekocht. Heel juist weet ik dat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.