2 januari 2014

dag 1 van onze toverhazelaars

De eerste toverhazelaarbloemen van dit jaar

De start van de bloei van de toverhazelaars varieert naargelang de soort en de standplaats. De Amerikaanse soorten virginiana en vernalis hebben we niet in huis, tenzij de virginiana als onderstam waarop massaal geënt wordt. De toverhazelaars in onze tuin zijn vooral kruisingen van de Hamamelis japonica en de Hamamelis mollis, die door het leven gaan als de Hamamelis x intermedia. Deze toverhazelaars beginnen bij ons momenteel te bloeien. Sinds vandaag hebben we de eerste volledig ontrolde bloemen maar de meeste zitten nog in de knop.

Dit jaar kijk ik vooral uit naar de oranje bloemende toverhazelaars: de Aphrodite en de Aurora. Beide zijn nieuw in de tuin - de Aurora (foto) kochten we begin van dit jaar in het Arboretum van Kalmthout - en dan is het toch afwachten hoe goed ze zijn aangeslagen.

Zoals je op de afbeelding hiernaast ziet, hangen er knoppen genoeg in de struik. Hier en daar komen de eerste lintbloemen piepen.

Onze Hamamelis mollis 'Pallida' heb ik 2 weken geleden verplant. Hij was op 5 jaar tijd slechts enkele centimeters gegroeid, wat tot enige frustratie leidde. Vermoedelijk kreeg hij te weinig zonlicht. Hij staat nu in de buurt van ons intussen verroest prieeltje en daar kan hij volop zijn gang gaan. Naar mijn smaak is de 'Pallida' samen met de H. x i. 'Arnold Promise' de mooist geel bloemende toverhazelaar.

Tip: op maandag 13 januari starten in Kalmthout de nieuwe Hamamelisfeesten. Hun verzameling toverhazelaars is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste en grootste gekende exemplaren. Naast deze Hamamelis groeien er in Arboretum Kalmthout vele andere winterbloeiende bomen en struiken. Doorheen de arboretumtuin is een speciale wandelroute uitgestippeld die je langs alle winterbloeiers leidt.


6 opmerkingen:

 1. mooie! De toverhazelaar hier maakt nog geen aanstalten om in gang te schieten, maar hij is doorgaans aan de late kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste foto is van de 'Diane', een roodbloemende. Dezelfde variëteit staat ook in de voortuin en daar is nog niets kleur te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was vandaag bij de boomkweker (voor wat haagplanten) en daar stonden ook al enkele gele Hamamelis-variëteiten hun ding te doen.
  Ik heb alleen 'Aphrodite', vorig jaar geselecteerd op geur, de plant heeft veel bloemknoppen aangemaakt maar ik wacht nog op de bloemekes.
  Mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die foto's zijn mijn eerste oefeningen manuele focus met mijn nieuwe compact, zonder statief. De autofocus stelde steeds de tak scherp, gelukkig begin ik de Sony onder de knie te krijgen. Nieuw toestel intussen onderweg met macro en superzoom 42x (bridgecamera van fuji).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nóg een camera erbij! Dat gaat het serieuze fotowerk worden ;-)
  Maar bovenstaande foto's van deze prachtige bloesem zijn heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig, laatst zag ik de Hamamelis 'Amethyst', een paarse, ook heel bijzonder...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.