4 april 2012

waarom ik nooit ontmos
.... of vergif sproei of korrels gooi. Heel wat vogels, zoals de pimpelmees hierboven, gebruiken mos als nestmateriaal. Ik vind het geweldig hoe deze mees met een karrevracht mos in haar bek komt aangevlogen. Toch weet ze de vliegopening te vinden en binnen te kruipen zonder het hoofd te stoten of zonder vracht te verliezen. Met het mos -maar ook met haar, bladeren en takjes- maakt het koppeltje een warm en zacht nest. Chemische troep hoort niet thuis in een nest. Of kappen jullie soms zwavelzuur in een babybadje? Behalve mos gedogen, laat ik ook opruimwerk grotendeels achterwege. Tijdens de lente zie ik tientallen vogels met takjes en verdorde grassen opvliegen. Zij doen het werk voor mij.

In een steriele of kraaknette tuin valt nauwelijks nestmateriaal te vinden. Nogal logisch dat ze er dan alleen komen om een kakje te placeren. Wat op zijn beurt niet meteen bevorderlijk is voor het opkomen van vogelvriendelijke gedachten. Ik hoor het vaak: vogels zijn vijanden van de kraaknette tuin. Als ze niet kakken dan gooien ze wel modder uit de dakgoot. En als ze niet met de kersen gaan vliegen, dan vernielen ze wel de zaaibedden. En owee als die vogels 's morgens dan nog durven lawaai te maken. Alle ramen dicht, de politie wordt net niet gebeld.

En zo gaat dat met vlinderrupsen, met kevers, met spinnen, met mollen, met muggen, met kikkers en met madeliefjes, paardenbloemen, stinkende gouwe, bramen, herderstasje,.... en dus ook met mossen. Japanners weten wel beter, daar worden mostuinen heel hoog ingeschat. Alles is een kwestie van opvoeding en dus inzicht.

  8 opmerkingen:

  1. Wanneer hier onze langharige kat wordt gekamd, worden de haren aangeboden aan de meesjes - die ze met veel plezier aanvaarden! We kwamen op het idee toen we ooit een mees zagen die haast wat haren rechtstreeks uit onze kat kwam halen!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. mezen met het haar van hun vijand, waarom niet? :)

   BeantwoordenVerwijderen
  3. ik hou wel van een mosgazon, hoef je nooit meer gras af te rijden! en eigenlijk vind ik mos heel prachtig!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook hier veel spontaan mos in de tuin. Mooi vind ik dat.
   Het zou planten "verstikken". Tja, dat geloof ik nooit zo onmiddellijk; het vormt ook nog eens een beschermend dekentje tegen temperatuursverschillen en uitdroging.

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Knap vastgelegd, zoveel is zeker.

   Ook bij ons is er momenteel grote mezenbedrijvigheid (en voldoende mos, dat ook).

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lig zelf zoveel als mogelijk "op vinkeslag", in de hoop zo'n prachtfoto te kunnen maken van de koolmezen achter in de tuin. Het aanslepen van de binnenhuisinrichting (inderdaad mos uit het gazon en bij ons honden- ipv kattenhaar) is nu voorbij. Er wordt zelfs al met insectjes aan- en afgevlogen. Zo om de 20 seconden komt de courierdienst langs. Ik hoop dat dat niet een beetje te optimistisch is van de beestjes.
   Is het trouwens al opgevallen dat dat mos door veel vogels eerst uitgetrokken en rondgestrooid wordt om pas na een paar dagen drogen meegenomen te worden? Wij hebben toch ook niet graag schimmel op onze muren, he?

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier zijn de plukjes wol van de schapen ook erg in trek bovenop al de rommel die ze uit de tuin weten te halen!

   BeantwoordenVerwijderen

  Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.