2 april 2012

er valt altijd iets te zien


Het kleine bijenhotel dat VELT me cadeau deed tijdens onze opentuinendag in 2010 heeft zijn nut al ruimschoots bewezen. Alhoewel het niet meer is dan een stukje boomstam met wat gaatjes erin, weten metselbijen de gangetjes best te appreciëren. Vandaag werd één ervan (midden van de foto) dicht gemetseld wat betekent dat er verse eitjes in werden gedeponeerd. Zo te zien werd het gat dicht geplamuurd met een brei van gele zand en bijenspeeksel.


Rond de middag heb ik een deel van de kikkerdril in de vijver van de bodem opgeschept en in een kleinere en warmere poel gelegd. 'Van de bodem', dat lees je goed, wat vreemd is want de dril van de bruine kikker drijft normaal gezien. De kans bestaat daarom dat het hier om een ander soort kikker gaat, misschien de heikikker. Zoals je kunt constateren zijn de eitjes al mooi geëvolueerd tot dikkopjes. In deze poel zitten geen vissen in tegenstelling tot de vijver. Hopelijk lukt het zo om toch een paar dikkoppen te laten uitgroeien tot een volwassen kikker.


In het bos is 1 van de 2 Corydalissen die ik van mijn collega Willy cadeau kreeg, in bloei gekomen. De andere is nergens meer te bespeuren. Hij lijkt van onderuit verzwolgen te zijn want onder de mulchlaag rest alleen een kuil. Willy is zelf een groot plantenliefhebber en hij weet perfect waarmee hij mij een plezier kan doen. Deze Corydalis past prima in een natuurlijke tuin: een mooi geel helmbloempje en een sierlijk blad dat op een varen lijkt. Aan die varen ontleent de plant ook zijn naam: Corydalis cheilanthifolia. En zo valt er in de tuin altijd wel iets te zien. 

7 opmerkingen:

Menck zei

In het begin zinkt dril van de bruine kikker altijd. Pas na enig contact met het water, dat zuurstof in het vlies rond de eitjes brengt waardoor het gaat zwellen, komt het dril weer boven drijven. Die zuurstof zou voornamelijk door algen worden geproduceerd.

[muggenbeet] zei

De kikkerdril ligt er nu toch al 3 weken in en de eitjes zijn allemaal al geëvolueerd naar dikkopjes. Toch ligt de hoop nog steeds op de bodem. Als je er met een voorwerp doorgaat, zwemmen de dikkopjes eruit.

Hilde zei

prachtig hoe alles nu begint te groeien en te bloeien. en wat een fijn plantje die Corydalis! zonnige groet, Hilde

Hilde zei

Ja, huisje Mostinckx kan perfect ingepland worden in de 'hoppewandeling'. Het volgende heb ik nog bij mijn artikeltje bijgeschreven: De schuur is vanaf nu elke zondag open van 15 uur tot 18 uur, van april tot eind oktober. Elke eerste zondag van de maand is er ook een gratis rondleiding in het huisje.
veel wandelpret en streekbierproeverijgenot, Hilde

Zem zei

Dat is wel een hele mooie, die Corydalis cheilanthifolia! Zowel het blad als die subtiele gele bloemetjes.
Ik zag bij mij nog geen kikkerdril, hoop nu maar dat het onzichtbaar op de bodem ligt.

chelone zei

Zo vroeg die kikkerdril, ik heb zelfs nog geen dikkopjes van de padden.
Ruikt die Corydalis cheilanthifolia
ook? Ik zag het nooit eerder, daarom goed om de naam te kennen.

Onderdeappelboom zei

Ook bij ons twee soorten kikkerdril: drijvende, en andere dicht tegen de bodem. Ik hou het ook in de gaten.