1 april 2012

de egel, koning der dieren

Of de leeuw echt de "koning der dieren" is? Ik durf het nu wel te betwijfelen. We hebben hier thuis een leeuwin in miniversie rondlopen. Onze kattin -zonder naam- heeft nergens schrik van. Zelfs voor katers die dubbel zo dik zijn als haar draait ze haar poot niet om. Natuurlijke vijanden heeft ze in haar biotoop nog nooit ontmoet. Maar... zoals we al meermaals hebben geconstateerd, voor een lief klein egeltje gaat ze wel een stap opzij. Zelfs haar maaltijd staat ze zomaar af. Zonder klauwen of zonder het tonen van haar vlijmscherpe tanden.

hebben wij geen hoffelijke kat?

Zou dat nu van schrik zijn? Of stinkt dat gestekeld beest? Of hebben we gewoon een hoffelijke kat? Is ze té lief, zoals haar baas? Met één uithaal van haar poten zou het kopje van de egel volledig openliggen en toch laat ze het bord voor haar neus leegpeuzelen. Wat een mietjes zijn die leeuwen van tegenwoordig toch? Ons niet gelaten want in plaats van een bloedig gevecht krijgen we nu iedere avond een lieflijk tafereel op ons terras. We trekken een kattenblik open, de kattin begint als eerste enkele happen te nemen en hopla... daar is de egel al en ons 'roofdier' zet een stap opzij. Hoort hij het blik of ruikt hij de brokjes vlees? We weten het niet maar het is in ieder geval straf. Hij luistert begod beter dan de kinderen.

veel tafelmanieren heeft dit vreetzakje niet.

Het moet zijn dat onze kattin niet echt honger heeft of weet dat er toch genoeg te eten valt. Moest ze echt uitgehongerd zijn, zou het niet waar zijn. 't Is te zeggen, ik denk dat toch omdat de natuurwetten nu eenmaal zo in mekaar zitten. Of zou bij het verwijderen van haar eierstokken en baarmoeder ook het jachtinstinct tenietgedaan zijn? 

Maar eerlijk gezegd, als je dat hoofd van die egel in close-up bekijkt  -vanuit kattenperspectief zeg maar- dan kunt ge daar dus echt wel schrik van krijgen. Het heeft wat weg van een rattenkop, zelfs van een Tasmaanse duivel.  Ik durf er bovendien op wedden dat egels wreed uit hun bek stinken. En smakken dat ie doet! Niets voor een kattin met stijl. Aan vreetzakjes verspilt zij haar tijd niet.

6 opmerkingen:

 1. Egels kunnen anders héél snel lopen. Ik heb er ook eens eentje van de kattenbrokken zien eten op het terras maar toen ik het raam opendeed liep hij supersneg weg !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat klopt, als de egel ons opmerkt spurt hij weg. De foto's zijn met grote stilte vanuit de deur genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons komen de egels pas in de late herfst, net de weken voor de winterslaap, de kattebakjes leeglikken. De rest van het jaar doen ze dat niet ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn honden hadden er thans geen schrik voor. De dag nadien zag ik enkel maar de stekelhuid liggen. Ze hadden gewoonweg de egel uit zijn stekels getrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo grappig, dat egeltje dat de kat op een afstand houdt! Is het na zoveel dagen nog altijd zo of is de kat al stouter geworden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De egel krijgt nog steeds voorrang, de kattin komt wel niks tekort misschien vandaar.

   Verwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.