21 april 2012

mijn persoonlijk hoogtepunt

Ik wil je iets laten zien en ik hoop dat je het even mooi vindt dan ik. Praag is één van de schoonste steden van de wereld. Ik heb mijn ogen tijdens onze midweek dus goed de kost kunnen geven. Toch was er één iets dat er mijns inziens qua schoonheid bovenuit stak, mijn persoonlijk hoogtepunt zeg maar: de beklimming van de groene Petrinheuvel.

hoe hoger je klimt hoe meer de stad zich blootgeeft.

De meeste mensen slaan dit stuk Praag over. Ofwel lopen ze direct naar de kathedraal en de burcht via de wereldberoemde Karelsbrug over de Vltava ofwel laten ze zich naar de top voeren met de Funiculaire, een kabelspoorbaan die net als de Petrinuitkijktoren dateert van de wereldtentoonstelling in 1891. Op deze manier missen ze evenwel de geneugtes van het bloesemrijke Petrinpark waar een kronkelend pad je langs de fruitboomgaarden naar de top van de berg brengt.

Haspengouw of de Voerstreek? Neen, de hoofdstad van Tsjechië.

Hoe hoger je klimt, hoe meer torens en bruggen van de stad zich blootgeven. Het valt op dat er nauwelijks of geen storende hoogbouw in de stad werd ingeplant. De ene fotogenieke plek volgt de andere op. Eén van de dochters die bokkig was omdat we niet met het treintje gingen, moest ook toegeven dat deze wandeling iets van het mooiste was wat we ooit gezien hebben. Dat de streek rond Borgloon of de Voerstreek zoveel mooie bloesems te bieden hebben, dat is geweten maar een Europese hoofdstad? 

een meer romantische plek om te picknicken ga je niet vinden

Helemaal bovengekomen kunnen de sportievelingen nog een bijkomende stevige beklimming aanvatten. De 60 meter hoge Petrin-toren, een mini-uitvoering van de Eiffeltoren,  heeft een dubbele wenteltrap van 299 treden. Er zijn twee uitkijkplatformen van waar je een prachtig uitzicht hebt op alle hoeken van de stad en alle kronkelingen van de rivier. Bij mooi weer zou zelfs de Snezka van het Reuzengebergte zichtbaar zijn. Vanuit Polen zijn we via dit gebergte naar Praag afgezakt.

Daar komt de Petrintoren (1891) piepen

Wie vindt dat hij wel een drankje en een gebak verdiend heeft, kan hiervoor terecht in het cafetaria van de Petrin-toren. Deel 2 van de wandeling is even mooi. Vanaf de top van de heuvel kan je afdalen richting het Strahovklooster en de burcht met kathedraal. Het golvende landschap is ook hier aangeplant met fruitbomen. Zowat alle wandelaars die het Petrinpark niet links hebben laten liggen, halen hier hun  fototoestel boven. Het groen van de weides en de geoxideerde koperen daken, het rood van de kleipannen, de blauwe lucht en de verrukkelijke witte fruitbloesems zorgen voor een wonderschoon kleurenpalet. Inkaderen en het schilderij is af.

Ik was ondersteboven van dit rijk kleurenpalet 

Deze alternatieve wandelweg naar het klooster en de burcht mag een natuurliefhebber niet missen. Bovendien mijd je zo de grote stroom aan toeristen. Praag heeft wel meer schoon tuinen en parken. Behalve in het Petrinpark kuierden we ook rond in het Vojanpark. Ook in deze tuin (van een voormalig Karmelietessenklooster) staan schitterende fruitbomen in bloei. Tijdens ons bezoek werd de show er gestolen door een viertal pauwen.

de afdaling naar het Strahovklooster is al even natuurrijk

Aan de rechterzijde van de Petrinheuvel kan je het Strahovklooster bezoeken. Dit klooster behoort toe tot de orde van de premonstratenzers. Via een aparte, betalende ingang kan je hier de beroemde bibliotheek bezoeken. Zowel de filosofische zaal als de theologische zaal zijn heel bijzonder. Wie denkt dat hij na het betalen van de inkom vrij mag rondlopen in de bibliotheek is goed mis. In de deur hangt een touw dat niet overschreden mag worden. Strenge, op het onaangename af, dames op leeftijd houden een oogje in het zeil. Ik heb zo een vermoeden dat het nonnetjes zijn. Wie foto's vanuit de deur wil nemen, moet een fotovignet kopen. Niet vergeten want de nonnetjes hebben het gegarandeerd gezien!

Dat hebben ze intussen in Praag wel geleerd: alle topattracties zijn betalend geworden, zelfs het wandelen door het 'gouden straatje'. Maar niet getreurd, het mooiste van al, de hemelse beklimming van de Petrinheuvel, is gratis. Zoals het hoort. 


3 opmerkingen:

  1. Dat touw aan de bibliotheek hing er 25 jaar geleden ook al. Maar toen mocht je er voor een beetje kleingeld nog onderdoor glippen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtig!!!!! en die Petrinheuvel wil ik zeker en vast op! natuurlijk met die bloesems is het een uniek zicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. fijn Hilde dat je het ook zo mooi vindt. Ik dacht deze keer echt dat ik heel veel lezers met de foto's zou verrassen maar blijkbaar doet die natuurpracht in de stad de mensen niet veel. Vreemd.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.