11 november 2011

averechts als altijd

Heb je ook aangeschoven aan de Colruyt om 1 van de 93.000 bouwsteenboxen met 6 flesjes Westvleteren XII te bemachtigen? Betaalde je ook met de glimlach 25 euro voor 6 trappistjes met 2 glazen? Ik niet. Net zomin ben ik ooit naar de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren gereden om daar bij de trappisten een bakske in mijn koffer te 'mogen' laden. Mensen toch, de Westvleteren is best wel te pruimen maar om daar nu zo'n aberrant gedrag voor te vertonen, als ware het smurfenstickers van de Delhaize, dat gaat er bij mij niet in.

Er zijn in ons bierland tientallen brouwsels die qua ambachtelijkheid, uniciteit en smaakrijkheid die Westvleteren achter zich laten. Het meest bijzondere aan de Westvleteren is zijn schaars aanbod en gebrek aan verdeelpunten. Akkoord, ook niet iedereen kan zeggen dat ze pederasten als Vangeiluwe asiel hebben verleend. Maar laat ons eerlijk zijn, met smaak heeft dat allemaal niks te maken. Iets kunnen drinken wat anderen niet hebben, maakt van dat bier nog geen lekkerder of beter product dan wat doorgaans in de cafés of drankencentra verkocht wordt. 't Is een beetje zoals de truffel, de strontdure paddenstoel die met honden of varkens wordt opgespeurd, maar echt niet zo lekker is dan men ons wil doen geloven. Geef me dan maar een pan champignons i.p.v. wat schilfers truffel.

nog echt bier... uit Kerkom

Zelf heb ik de Westvleteren al een paar keer gedronken. Ook de XII. Niet slecht, maar beter dan de Chimay, de Rochefort, de trappist van Achel of de Orval? Helemaal niet. Uniek? Drink een Sint Bernardus Abt 12 en we zullen nog eens babbelen. Over smaak valt helemaal niet te discussiëren.... maar iets beters dan de Kriek Timmermans of de Bloesem Bink heb ik nog niet gedronken. Daarom dat ik vorig weekend, tijdens een bezoek aan Alden Biesen, heel blij was met de aankoop van een box met de 6 verschillende bieren uit Kerkom plus glas (zie foto). 13 euro kostte het me. Geen steun verleend aan de abdij van Westvleteren, vergeef me deze zonde, maar wel aan één van de 6 resterende Limburgse brouwerijen. Ooit waren er bijna 130, dus dat cultureel erfgoed verdient, me dunkt, minstens evenveel steun en reclame. Bij deze.


8 opmerkingen:

  1. Proost! :-)
    En nee, heb ook niet aangeschoven...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. same here! Ik vond de prijs ook danig overdreven voor zes flesjes (want wat ben je tenslotte met die glazen als het bier daarna niet meer verkrijgbaar is). En uiteindelijk drink ik veel liever Westmalle. Gezondheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kriek Timmermans? Die komt nog niet in de buurt van Girardin...

    En, nee, wij hadden ook geen goesting om bij de Colruyt aan te schuiven...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @annetanne: de brouwerijen liggen 7 km van mekaar af, dit lijkt me toch in de buurt te zijn van... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bieren uit Kerkom? Allé, wegens vlakbij ben ik wel verplicht om die ne keer te proeven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. moet je zeker eens doen, en waarom niet op de brouwerij zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De Dolle Brouwers, zeg ik u. Oerbier! Stille Nacht! Dulle Teve! Arabier! De Westvleteren XII kan er een puntje aan zuigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan Menck bijvallen: leve het oerbier! De rondleidingen daar waren trouwens ook altijd heel plezant, met die oude vrouw. Vraag me af of ze er nog is....

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.