20 november 2011

Babka 100 jaar

Vandaag is wel een heel bijzondere dag in de familie, aan mijn vrouw haar kant dan. De grootmoeder van mijn wederhelft is 100 jaar geworden. Dat is dus een hele eeuw al dat 'babka' op deze aardbol rondloopt. Op 20 november 1911 werd Maria geboren in de Voorkarpaten in Oekraïne. Samen met haar man kwam ze naar België waar ze in de buurt van het Beringse voetbalstadion een huis van de Mijn betrokken. Haar oudste dochter Mariko, die als opdienster in het Casino wat bijverdiende, ontmoette er Jos, zoon van onderwijzer Testelmans uit Hulst-Tessenderlo.

 Maria Holjak (naam van de man), 100 jaar geleden geboren

Jos en Mariko, mijn schoonouders die jammerlijk genoeg reeds overleden zijn, kregen 3 kindjes. De oudste won het groot lot en mag sindsdien aan mijn zijde vertoeven, al staat ze er op om niet mevrouw Rutten genoemd te worden. Zoiets vindt ze achterlijk. Zelf hebben we 4 kinderen, waarvan babka in feite de overgrootmoeder is. Een vreemd gegeven uiteraard: hun eigen grootouders hebben ze niet of nauwelijks gekend maar de overgrootmoeder wordt vandaag als kersverse eeuwelinge gevierd. Kankers lachen met de logica van de natuurwetten.

Proficiat babka! Je leven is allesbehalve rozengeur en maneschijn geweest maar deze 100 jaar hebt ge zeker dik verdiend. Feest straks maar goed. Al weet ik zeker dat tussen de vele vreugdemomenten er ook heel wat tranen zullen vloeien. Daarvoor heb je al te veel dierbaren en vrienden verloren.

(Babka in het Belang van Limburg)
(artikel en foto bij haar 99ste verjaardag)


5 opmerkingen:

 1. Proficiat Babka, ik zou zeggen, nog minimaal 10 erbij dat ge overovergrootmoeder kunt worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heidi Testelmans20 november, 2011 18:34

  Een dikke proficiat van ons allemaal. Ik herinner me Babka nog steeds als een lieve, kranige, fiere vrouw!

  Heidi, Roel, Imama, Yano, Yinta, Yalina en Ian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kranig zeg. Ipperdepip enzo.

  Dat van dat groot lot is me net iets te subjectief...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. fantastisch! een dikke proficiat aan de eeuwelinge! 100 is echt wel heel speciaal. mijn grootmoeder (langs moeders kant) werd er 99, net geen 100. Haar man, mijn grootvader dus, is er 97 geworden. Een sterk ras daar langs mijn moeders kant!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ontroerend, en wát een historie in zo'n leven. En dat leeft dus voort in het nageslacht. Mooi eerbetoon!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.