16 november 2011

Sagalassos in Tongeren

Nog tot 17 juni 2012 kan je in het Gallo-Romeins museum van Tongeren de tijdelijke tentoonstelling "Sagalassos, city of dreams" bezoeken. Wij deden het 10 dagen geleden ook samen met Klasse, het vakblad van het Vlaams onderwijs. Mede dankzij 2 uitmuntende gidsen werd de tentoonstelling en het stadsbezoek een boeiende en leerrijke ervaring. Moet je zeker ook eens doen!

het hoofd van Hadrianus met gerestaureerde neus

Sagalassos is een antieke stad in het Taurusgebergte in de buurt van het Turkse Antalaya. Tijdens het bewind van de Romeinse keizer Augustus (van 27 jaar voor  tot 14 jaar na onze jaartelling) begon een gouden tijd voor de stad met indrukwekkende bouwactiviteiten. Heel wat monumentale gebouwen en voorzieningen werden opgetrokken waarvan de hele bevolking kon meegenieten. Vanaf de zesde eeuw liep het echter grondig mis: een pestepidemie en een aantal hevige aardbevingen leidden het verval in van Sagalassos. 

de familie bij het topstuk van de tentoonstelling

Het is dankzij deze aardbevingen en de afgelegen locatie van Sagalassos dat de resten van de stad beschermd werden tegen plundering en verval. De topstukken die er werden opgegraven danken hun goede conditie net aan het feit dat ze bedekt werden met een metersdikke erosielaag. 

Door de fascinatie voor Sagalassos van het onderzoeksteam van professor Waelkens (KUL) werd deze stadsruïne beetje bij beetje blootgelegd en wordt ze momenteel vakkundig heropgebouwd.  Dankzij de contacten van de professor en het Gallo-Romeins museum met de Turkse overheid mochten heel wat topstukken de site verlaten en in Tongeren worden tentoongesteld. Wellicht is dit een heel unieke gebeurtenis. Zo'n gestes worden niet vaak gesteld. 

de sierlijk uitgewerkte voet met sandaal

Als je klaar bent met "City of dreams", is het zeker de moeite waard om ook de permanente tentoonstelling van het museum te bezoeken. Het Gallo-Romeins museum won dit jaar de Award voor Het Europees museum van het Jaar. Deze Award is in Europa de belangrijkste erkenning voor musea. De jury roemde het archeologische museum voor "de bijzonder fijne manier waarop het verschillende soorten bezoekers weet te boeien voor de wereld van het verre verleden, zonder belerend te zijn."

Tongeren kan je niet verlaten zonder een uitgebreid stadsbezoek. De oudste stad van België heeft heel wat te bieden. Zelf was ik het aangenaamst verrast door de Romaanse kloostergang (12de eeuw) aan de basiliek van Tongeren. Bewonder er zeker ook het Romaans Christusbeeld uit de 11de eeuw. Dit sober maar prachtig  houten kunstwerk bevindt zich tussen de basiliek en de kloostergang. De geplogenheden vragen dat je de voeten streelt vooraleer je de kerk betreedt.

Romaans Christusbeeld

De Unesco plaatste naast de basiliek (in feite de toren als belfort) ook het Tongerse begijnhof op de  Werelderfgoedlijst. Alhoewel er heel wat ongelukkige verbouwingen plaatsvonden en er naar mijn smaak ook te veel auto's geparkeerd staan, is het beslist een ommetje waard. Je kan er ook slapen in de aanpalende Jeugdherberg. Wij deden het ook en aten er voortreffelijk van een vegetarische schotel. Op zondagmorgen struinden we langs de beroemde antiekmarkt. 2 stukken wekten mijn interesse, helaas... veel te duur. Of een te goede smaak?


4 opmerkingen:

  1. Zondag gezien in Vlaanderen Vakantieland en zei direct dat ik ook naar die tentoonstelling wil, gecombineerd met een bezoek aan de antiekmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tja, met Vlaanderen Vakantieland beleefde we ons weekend in Tongeren helemaal opnieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier staat die tentoonstelling ook met stip bovenaan op het lijstje van 'nog te doen'.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. weeral een leuk weekend!

    Danku mammie en pappie :d

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.