Wat volgt, heeft in het licht van de global warming en het hongervraagstuk van de wereld echt niets te betekenen. Maar toch stelde ik me zonet de vraag: een eindredactie bij een krant, bestaat dat eigenlijk nog?
Ik leg even uit. We lezen hier De Morgen. Ik las met aandacht het artikel over de onveilige deuren in de Brusselse metrostellen. Veiligheid en vooral hoofden die geplet worden, interesseren me wel. Zeker als ze op pagina 4 onder Nieuws afgedrukt staan, toch geen marginaal uithoekje van een krant. En wat lees ik:
"Toen de vader ....aanklopte op de deur van haar cabine, dacht ze daarom hij informatie kwam vragen". De 'dat' tussen daarom en hij zal waarschijnlijk ergens anders in de krant verzeild geraakt zijn.
En verder: "De man verloor daarbij verloor enkele vingers". De ruimte die uitgespaard werd door de 'dat' weg te laten, werd hier ruimschoots tenietgedaan door 2x 'verloor' te gebruiken. Zou het hier om burgerjournalistiek gaan, waarbij ook anderstalige nieuwkomers kansen worden geboden? In dat geval, spons erover.
Te gek wordt het hier: "daarvoor kwam ook al is een 83-jarige vrouw om het leven ...". In Tessenderlo zeggen we dat ook: "kom is hier!", waarbij de 'is' staat voor 'eens'. Maar dat is dan dialect, niet meteen de voertaal van De Morgen.
Snap je nu waarom ik me de vraag stelde? Niet dat ik er wakker van ga liggen, dat niet. Maar ik wou 't tog maar wou even kweid.
De Morgen is één van de slechtste kranten op vlak van eindredactie: tikfouten, woordherhalingen, zelfs artikels die 2 keer voor komen. Maar het is voor mij wel nog steeds de beste krant qua inhoud, dus ik neem er hun typografische onkunde noodgedwongen bij :-)
BeantwoordenVerwijderenDe 'is' gebruiken als 'eens' is geen dialect maar een verkeerdelijk gebruikte werkwoordsvervoeging van 'zijn'. Correct is wel: kom 's hier. Het leest als 'is', maar is een verkorte vorm van 'eens'.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn wel meer media waar de eindredactie spoorloos lijkt. Zo erger ik me steeds vaker over deredactie.be, waar dergelijke fouten steeds frequenter voorkomen.
En ik bedoel uiteraard: me ergeren 'aan', en niet 'over'.
BeantwoordenVerwijderenTss to myself.
Als de morgen zo'n fouten mag maken moet ik geen schrik meer hebben om fouten te schrijven!
BeantwoordenVerwijderen't Zal allemaal in orde komen als we een begroting hebben, ge zult zien. Maak u geen zorgen.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig doen ze mee aan het groot dictee! :o
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.demorgen.be/dm/nl/982/actie/integration/prm/frameset/20111112_actie_grootdictee/grootdictee.dhtml
Wij hebben de Morgen opgezegd. Ook inhoudelijk sloegen die er met hun klak naar.
BeantwoordenVerwijderen